14. Jun 2024.

15:53 PETAK, 24. 06. 2022. - 15:53 Autor: Marija Trišić Knežević

Cikada pravi probleme u usevima pšenice i kod vinove loze

Stručnjaci Prognozno-izveštajne službe Poljoprivredne stručne savetodavne službe Vršac, uoči žetve strnih žita, skreću pažnju proizvođačima na patogen koji je već nekoliko godina unazad prisutan u usevima. Prema njihovim rečima, cikada određene probleme uzrokuje i u vinovoj lozi.

podeli

Stručnjaci Prognozno-izveštajne službe Poljoprivredne stručne savetodavne službe Vršac, uoči žetve strnih žita, skreću pažnju proizvođačima na patogen koji je već nekoliko godina unazad prisutan u usevima. U pitanju je virus žute patuljavosti pšenice, koji izaziva propadanje useva, usled čega se pojavljuju oaze biljaka koje su ostale niske u porastu i nisu isklasale.

Tv Banat
Ono što proizođači mogu uraditi kako bi izbegli smanjenje prinosa kao posledicu infekcije ovim virusom, jeste primena insekticida u cilju suzbijanja cikade, higijena polja, i izbegavanje setve pšenice u ranim rokovima.

Cikada određene probleme uzrokuje i u vinovoj lozi, gde prenosi virus uzročnik zlatastog žutila vinove loze. Trenutno je aktuelna pojava trećeg stadijuma cikade i zbog toga se preporučuje primena insekticida za njeno suzbijanje. U našem regionu se prisustvo ove fitoplazme registruje u niskom procentu.

Tv Banat

Fitoplazma koja uzrokuje zlatasto žutilo vinove loze je u ekspanziji u Srbiji i u Evropi,a  jednom zaražen čokot ne može se izlečiti i predstavlja izvor širenja zaraze, pa se mora ukloniti iz zasada. Zato se vinogradarima preporučuje da uz redovnu primenu fungicida, dodaju i odgovarajući insekticid i spreče eventualnu pojavu bolesti vinove loze.              

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve