29. Septembar 2023.

15:01 PETAK, 12. 04. 2019. - 15:01 Autor: Marija Trišić

„OGLEDALO MOJ PORTAL“ U DOMU VOJSKE U VRŠCU

Svakodnevne aktivnosti, poput nameštanja frizure, oblačenja, šminkanja imale bi neizvestan ishod kada bismo ih obavljali bez pomoći ogledala. Da mogu biti I prava umetnička dela, pokazuje i izložba „Ogledalo moj portal“, autorke Sanje Ribić Milivojević, otvorena sinoć u galeriji Doma vojske u Vršcu.

podeli

Ogledala su nešto bez čega se ne može, bilo da samo ispunjavaju potrebu funkcionalnosti, ili su svojevrsna dekoracija, a ova koja stvara Sanja Ribić Milivojević, služe i jednoj i drugoj svrsi. Velika ili mala, različitih oblika, daju poseban šarm enterijeru u kojem se nalaze, a nisu nimalo slučajno izabrana za umetničku obradu.

Tv Banat
Sanja Ribić Milivojević

“Ogledala su zbog toga da bismo mi sami sebe prvo dobro pogledali, zagledali se, i našli ono najlepše u nama, jel. Samo zbog toga su ogledala”, objašnjava autorka.

Tv Banat

Sanja Ribić Milivojević, Tuzlanka koja već dve i po decenije živi u Srbiji, remove za ogledala ukrašava asamblaž tehnikom. Za to koristi samo prirodne materijale, najčešće kamen, rečne i morske oblutke, školjke, korale, kanap… Inspiraciju, kako kaže, pronalazi svuda oko sebe.

Tv Banat

Sanja Ribić Milivojević

“Teško jeste, samim tim što je svaki kamen sam za sebe, svaki je poseban, i treba ih ipak ulopiti da bi to bila jedna lepa celina. Fizički nije teško, a i suprug mi je kamenorezac, tako da ono što ne mogu ja sama da razbijem i obradim kako bih htela, imam pomoć sa strane”, priča Sanja Ribić Milivojević.

Tv Banat

Kao što je svaki kamenčić, jež ili školjka unikatan, kao što su svaki tren u životu i osećanje unikati, tako je unikat i svako Sanjino ogledalo. Predstavljanjem ovakvih izložbi, jedinstvenošću se polako ističe i Kulturni centar Vršac, kao njihov organizator.

Tv Banat
Daniela Stojanov

“Već smo razgovarali o tome da Kulturni centar organizuje izložbe primenjene umetnosti koje nisu tako česte u našem gradu, i kao što smo prethodne nedelje imali izložbu šešira, tako smo se ove nedelje odlučili za ogledala. Izložba će biti otvorena narrednih nedelju dana, i moći će da se pogleda u radno vreme galerije”, poručuje Daniela Stojanov, PR Kulturnog centra Vršac.

Tv Banat

Ogledala su od davnina obavijena magijom i misticizmom, i sastavni su deo mitova, legendi i priča. Kroz istoriju se provlače kao simbol mudrosti, savesti, stvaralačke energije i božanske inteligencije, istine, iskrenosti, lepote i čistote… Možda ova izložena u galeriji Doma vojske, kod posetilaca pokrenu i izazovu i neke druge misli i asocijacije.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve