20. Maj 2024.

10:14 SREDA, 15. 06. 2022. - 10:14 Autor: Marija Trišić Knežević

Naseljavanja jelena na Vršačke planine se nastavlja

U cilju vraćanja jelena u prirodu Vršačkih planina, šumska uprava Vršac, izgradila je 2019. godine uzgajalište za jelene „Lovačko imanje“, površine 45 hektara, u udaljenom, najmirnijem delu planine, iznad sela Markovac i Sočica. Prvih 50 jelena kupljeno je u Rumuniji i pušteno u uzgajalište februara 2020. godine. Prvi jelenčići pojavili su se u maju, a prva rika čula se sredinom septembra 2020., posle skoro više od 50 godina. Nakon dve godine stručnog gajenja, zaštite i upravljanja populacijom, broj jelena je udvostručen na oko 110 jedinki, čime su stvoreni uslovi za početak naseljavanja jelenima Vršačkih planina i Srbije.

podeli

Naseljavanje jelenima nakon boravka u uzgajalištu, podrazumeva preseljavanje u u prihvatilište – i posle nekog perioda u slobodnu prirodu, jer su praksa i iskustvo pokazali da se ovako postižu odlični rezultati,  za razliku od direktnog ispuštanja u slobodnu prirodu. U toku novembra i decembra 2021. i januara ove godine, nastavilo se sa izgradnjom prihvatilišta za jelene. Ono se nalazi u središtu Vršačkih planina, između Lisičje Glave i Guduričkog vrha, i krajem zime tu je preseljeno 8 jelena. Kada jeleni tu provedu godinu dana, i nakon otvaranja kapije izađu u slobodnu prirodu, u šume Vršačkih planina, neće imati potrebu da odlutaju daleko, već će biti tu negde u blizini i vraćaće se u svoj dom u kojem sve imaju (pašne površine, prihranu, mir). Potvrda ovome su već uspešna naseljavanja u drugim lovištima JP „Vojvodinašume“. Kad se budu razmnožili, prirodno će početi da se šire po šumama i drugim staništima Vršačkim planinama. Time će se završiti naseljavanje i vratiti veliki dug prirodi. Planinari, prirodnjaci i drugi posetioci oštrog oka i strpljenja moći će da ih vide oko prihvatilišta, što je svojevrsna privilegija.

U toku februara i marta 2022., jeleni sa Vršačkih planina uspešno su transportovani i ispušteni na nekoliko planina u Srbiji. Prvi jeleni – njih 5 – su poslati u nacionalni park „Kopaonik“. Na Zlatar je sa naših planina poslato 7 jelena, na Zlatibor 14 i na Goliju 5 jelena. Sada u vršačkom uzgajalištu ima oko 70 jelena i sa prirastom od oko 28 jedinki, još oko 40 jelena moći će da naseli druge planine u Srbiji.

Priča o jelenima se ovde ne završava. Nakon naseljavanja, jelene treba i uspešno gajiti, održati i proširiti u skladu sa kapacitetom prostora, kako se ne bi pričinjavale štete drugim delatnostima (šumarstvo, zaštita prirode). Stoga, predstoji veliki posao na usklađivanju šumskog i lovnog gazdovanja unutar lovišta „Vršačke planine“ kojim upravlja šumska uprava Vršac. Ipak, na kraju, jelen je ono što je dugo godina nedostajao prirodi i nama, i sada ga imamo. Treba ga zaštiti od krivolova i očuvati za nas i buduće generacije.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve