20. Maj 2024.

10:05 SREDA, 15. 06. 2022. - 10:05 Autor: Marija Trišić

Održan X festival “Deca su ukras sveta” u Vršcu

U Narodnom pozorištu Sterija u Vršcu, održan je 10. po redu, Festival “Deca su ukras sveta”.

podeli

U Narodnom pozorištu Sterija u Vršcu, održan je 10. po redu, Festival “Deca su ukras sveta”. Polaznici Muzičkog centra “Zvoničići”, solistički, u duetu i horski, izvodili su dečije pesme prenoseći najlepše poruke o detinjstvu, drugarstvu, školi… Na bini su im, uz muzičare, podršku pružale članice Dens studija Milenijum, a klavirska pratnja bila im je sve vreme prof. Olgica Čeh, osnivač MC i idejni tvorac festivala.

Prethodnih godina, između ostalih, sa mališanima su se družili Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Minja Subota, Jova Radovanović… a jubilarno izdanje festivala uveličao je svojim učešćem prvak Narodnog pozorišta iz Beogradu, dramski umetnik Milenko Pavlov. Recitujući stihove Mike Antića, uz svoje šaljive opaske, deci ali i odraslima u publici još jednom je krenuo pažnju na prave životne vrednosti i lepote.

Gost jubilarnog festivala bio je i višestruko nagrađivani pesnik Dejan Aleksić, koji zapaženo stvara i za decu i za odrasle. Između ostalog, dobitnik je nagrade Vasko Popa za 2019., a ove godine ovenčan je nagradom “Duško Radović” za najbolju knjigu za decu, “Malo, malo, pa slon”.                          

Prema reakcijama, takav pristup svideo se svima u sali, bez obzira na uzrast, a posebne simpatije publike izmamio je i učenik Jovan Đorđević, poznavalac i ljubitelj poezije Ljubivoja Ršumovića, Duška Radovića i Dejana Aleksića. Njegov nastup primer je uspešnosti i ostvarenja jedne od osnovnih ideja festivala.   

To je i ideja vodilja Muzičkog centra Zvončići koji obeležava 31. godinu postojanja, učeći najmlađe ljubavi ka muzici, podržavajući dečji talenat i usmeravajući ih ka plemenitim veštinama. Zbog svega toga, podršku manifestaciji pruža i Grad Vršac.

Na kraju druženja, na osnovu ocena žirija, uručene su nagrade – za najlepšu izvedbu, za najbolji solo ili duetski nastup, za nabolje otpevanu pesmu posvećenu muzičkom instrumentu, za hrabrost u izboru pesme… uz napomenu da su priznanja više formalna, jer su već samo učešćem zapravo svi pobedili!

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve