20. Maj 2024.

11:15 SREDA, 8. 06. 2022. - 11:15 Autor: Marija Trišić Knežević

Godišnja konferencija Federacije žena pilota Evrope

Ovogodišnja konferencija Federacije žena pilota Evrope, koja okuplja žene letače iz zemalja širom kontinenta, održana je u Srbiji, a članice su imale priliku da posete i trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu. Nakon što im je prezentovan istorijat akademije, imale su priliku da vide prostorije i opremu za obuku, toranj i pistu, kao i flotu vršačkog aerodroma.

podeli

Da za to ima razloga, pokazuju i dosadašnji rezultati i podaci koji pokazuju da se sve više žena odlučuje da se baš na ovoj akademiji usavršava.Domaćin ovogodišnje konferencije bilo je Udruženje žena letača Srbije, kojem je ova čast pripala već u trećoj godini članstva u Federaciji.Da žene zaista mogu biti ozbiljni profesionalci u ovoj oblasti potvrđuje i primer Anje Krnete, vojnog pilota, starog instruktora letenja i probnog pilota za helikopter Gazela, koja aktivno leti već 15-ak godina.

Druženja ove vrste, pored promocije vazduhoplovstva, kapaciteta i potencijala zemlje domaćina, za cilj imaju i razmenu iskustava i zajedničke aktivnosti na unapređenju položaja žena u ovoj profesiji.

„Ujedinjeno kraljevstvo ima više od 400 žena pilota u organizaciji, u čitavoj zemlji ih je više od 4000, i naš cilj je da sve postanu članice. Iako taj broj deluje veliki, to je tek 6% od ukupnog broja pilota kod nas. Jedina zemlja u svetu koja je na tom polju napredovala je Indija, koja ima 14% žena pilota, i voleli bismo da tako bude i u Evropi“, navodi predsednica Federacije žena pilota Evrope

U okviru konferencije, osim Vršca, članice Federacije su u Srbiji posetile i aerodrom Ečka gde su za njih organizovani i panoramski letovi, što u Vršcu, zbog jakog vetra toga dana, nije bilo moguće.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve