20. Maj 2024.

08:30 PONEDELJAK, 6. 06. 2022. - 08:30 Autor: Marija Trišić Knežević

Prvih 10 godina rada Odseka za džez muziku

Na velikoj sceni NP Sterija priređen je koncert „Prvih 10 godina rada Odseka za džez muziku“, MŠ Josif Marinković. Vrščani svih generacija došli su da proslave jubilej sa mladim talentovanim muzičarima i njihovim nastavnicima, i uživaju u vrhunskim izvođenjima jazz kompozicija.

podeli

Za deset godina postojanja, kroz ovaj odsek je prošlo više od 160 učenika, od kojih su mnogi nastavili školovanje na prestižnim fakultetima i akademijama u Beogradu, Gracu, Beču ili Amsterdamu, i danas uspešno nastupaju kao ostvareni umetnici.

“Velika je stvar za ovu sredinu, i uopšte, za bilo koju kulturno-umetničku sredinu, da ima jazz odsek. Mi smo, zapravo, jedna od samo tri škole u Srbiji sa ovim odsekom, gde se školuju mladi budući jazz muzičari, ali i gde se publika edukuje, drugačijim zvukom koji je veoma prijemčiv za srce, u ritmu njegovih otkucaja”, istakao je nastavnik jazz pevanja u školi, prof. Srđan Marković.

Tv Banat
Za nastanak jazz odseka u vršačkoj muzičkoj školi zaslužni su internacionalni festival Jazztronic i jedan od njegovih osnivača, Momir Cvetković. Na njegovu inicijativu, 2011.godine, tadašnji školski orkestar i jedan od bendova koji su učestvovali na festivalu priredili su uspešan humanitarni koncert, a usledile su izuzetne reakcije publike i muzičkih stručnjaka.

“Vrlo brzo je tadašnja uprava škole, na čelu sa Olgom Šinković, odlučila da pokrene jazz odsek. Tako da su za naš nastanak zaslužni Momir Cvetković, kao inicijator, i još neki divni ljudi, i evo nas sada ovde”, dodao je Marković.

Jazz je kao stil veoma blizak klasičnoj muzici, ali pored umetničke sadrži i zabavnu komponentu, pa se svrstava i u popularnu muziku. Da on to u ovom gradu jeste, pokazali su još jednom Vrščani, isprativši aplauzima i ovacijama sva izvođenja. Na sreću i radost publike, ovo nije poslednji koncert Jazz odseka u ovoj školskoj godini. Mladi jazzeri nastupaće i 16. i 17.juna, kao i 21.juna na Svetski dan muzike, a svi koncerti biće blagovremeno najavljeni.

Takođe, na jesen, u okviru Jazztronic festivala koji će proslaviti dve decenije postojanja, nastupiće zajedno sa Katedrom za jazz Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koja kao I vršački jazz odsek obeležava 10 godina postojanja i rada.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve