20. Maj 2024.

09:26 UTORAK, 31. 05. 2022. - 09:26 Autor: Marija Trišić Knežević

Danas je Svetski dan borbe protiv Multipla skleroze

Društvo multiple skleroze Srbije, tradicionalno, i ove godine je obeležilo 30.maj, Svetski dan borbe protiv multiple skleroze. U Srbiji sa ovom teškom neurološkom bolešću nepredvidivog toka živi više od 9.000 ljudi. Manifestacija je ovoga puta održana pod sloganom „U ISTOM TIMU“.

podeli

Večina pacijenata kojima se danas dijagnostikuje multiple skleroza u Srbiji, dobija adekvatnu terapiju, shodno zdravstvenom stanju i tipu bolesti, što ranije nije bio slučaj. 2020.god obezbeđeno  je sedam inovativnih lekova, a ove, pacijentima je, odmah nakon njegovog registrovanja u EU, obezbeđen i osmi, namenjen lečenju sekundarno-progresivne multiple skleroze, najtežeg oblika ove bolesti.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kontinuirano podržava rad saveza i udruženja. Ove godine je za rad 33 saveza sa oko 500 lokalnih udruženja u Srbiji opredeljeno 250 miliona dinara, dodatnih 180 miliona dinara za obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad udruženja i poboljšanje pristupačnosti, a za realizaciju različitih programskih aktivnosti saveza i udruženja obolelih od multipla skleroze više od 15 miliona dinara.

Ranije su lekari savetovali obolelim osobama da  zbog hroničnog umora izbegavaju teška fizička angažovanja. Nova istraživanja promenila su preporuke i sada se fizička aktivnost i socijalna interakcija ističu kao dve esencijalne komponente kvaliteta života. Zbog toga je ove godine okupljanje zamišljeno kao druženje lekara i obolelih, uz revijalnu odbojkašku utakmicu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve