20. Maj 2024.

09:37 PONEDELJAK, 30. 05. 2022. - 09:37 Autor: Marija Trišić Knežević

Sezonsko voće odavno postalo luksuz

NA vršačkoj AgriCo pijaci, kilogram jagoda prodaje se po ceni od 200 do 250 dinara, trešnje su od 150 do 300, breskve 400, a kajsije čak 500 dinara.

podeli

Visoke cene sezonskog voća, koje je nekada bilo najpristupačnije i svakodnevnica na trpezama, učinili su da ga danas ne može svako priuštiti. Posebno kada se tek pojavi u prodaji i drži cenu, kao npr breskve i nektarine, koje sada staju i po 400 din/kg, a kajsije – 500. Donedavno je toliko trebalo izdvojiti i za kilogram jagoda, ali su sada one duplo jeftinije. Približnu cenu imaju i trešnje, a iako je i ona visoka, ovih dana se upravo to voće najviše kupuje.                                           

Nije svo voće skupo. Kilogram banana, limuna, naranži ili mandarina, na pijaci je oko 150 dinara, a današnja najpovoljnija ponuda su tri kilograma jabuka za 100 dinara.  

Prodaja je, kažu trgovci, osetno lošija, ali su svesni činjenice da je za većinu građana - sve skupo. Cene, zbog sopstvenih troškova, ne mogu mnogo da spuste.

Cene, zbog svoje zarade, dodatno povećavaju nakupci, pa voće na kraju mora biti skupo. Sva objašnjenja i opravdanja kupcima ne znače mnogo, ako su im, kako kažu, džepovi prazni.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve