27. Septembar 2023.

08:48 UTORAK, 24. 05. 2022. - 08:48 Autor: Marija Trišić Knežević

Smotra mađarskih južnobanatskih kulturno umetničkih društava

32. Smotra mađarskih južnobanatskih kulturno umetničkih društava, održana je u Centru Millennium u Vršcu.

podeli

Grad Vršac, još jednom se istakao kao izuzetan domaćin što su svojim prisustvom potvrdili i zamenica predsednika Skupštine Republike Srbije Elvira Kovač, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji Jene Hajnal, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje Zoltan Kudik,  predstavnici Skupštine Vojvodine, i Rimokatoličke crkve.

Prisutne je u ime Grada Vršca pozdravio član GV za obrazovanje Miroslav Lepir, koji je učesnicima poželeo mnogo uspeha, a gostima da uživaju u sinoćnjem programu.

Pred brojnom publikom predstavili su se ansambli iz celog Južnog Banata, kao i gosti iz Slovačke i Rumunije. Vršački KUD „Petefi Šandor“ još jednom se pokazao kao sjajan domaćin u večeri koja je obilovala raznovrsnim igrama i umetničkim tačkama, a specijalni gost bilo je KUD Laza Nančić iz Vršca. Ovaj festival bio je uvertira najvećem mađarskom festivalu kulturno umetničkih društava cVojvodine, koji će se održati na Paliću 11. i 12. juna ove godine, a Vršac će ponovo biti domaćin pred Božić, u decembru ove godine, kada će se održati tradicinalni festival Betlehemskih običaja.                                                                        

Na dan festivala, u Svečanoj sali Gradske kuće održano je radno savetovanje predsednika mađarskih društava Južnog Banata; u Gradskom muzeju Vršac izložena je postavka rukotvorina članova društava koja su učestvovala na manifestaciji, a Svečana misa održana je u Crkvi Sv. Gerharda.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve