20. Maj 2024.

10:20 PETAK, 20. 05. 2022. - 10:20 Autor: Ana Marić

IZLOŽBA “SJAJ RUSKIH SLIKARA” VLADIMIRA PEŠIĆA

Izložba “Sjaj Ruskih slikara” , iz kolekcije Vladimira Pešića, iz Vršca, gde je po prvi put predstavljena nastavlja svoj put po Srbiji. Svečano otvaranje priredjeno je u Ruskom domu u Beogradu gde su predstavljena dela koja do sada nisu vidjena.

podeli

Umetnička dela Ruskih slikara, od kojih su mnogi stvarali na tlu današnjeg Banata, predstavljena su I publici u Beogradu. Počev od pejzaža, do izvanrednih portreta I momenata istorije ovekovečenih na platnu Vladimir Pešić iz svoje kolekcije izdvojio je I predstavio dela koja su pobudila pažnju javnosti.

Na slici je prikazan knez Vladimir koji je od svih vera izabrao pravoslavlje, jer je njegovoj duši bilo najbliže.I još mnogo toga govore izložena platna koja nas uče I podsećaju na davnu prošlost koja se polako ponavlja:

Kroz portret princeze Mafalde Savojske unuke Kralja Nikole Njegoša, velikog arhitkte Grigorija Samojlova, kompozitora Miloja Milojevića I Pešićevog dede Branislava Maksimovića zatim veličanstven pejzaž Stepana Kolesnikova “Proleće1946”, koga Srbi doživljavaju kao svog umetnika.do slike “Rudara”"Sabora svete Sofije”pa sve kroz opomenu I kazivanje ikona izložba, pored umetničke, ima I simboločko značenje

Izložba je pobudila pažnju javnosti, posebno umetničkog sveta, koji imaju jedinstvenu priliku da vide dela ruskih umetnika koja do sada nisu izlagana.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve