18. Jul 2024.

22:08 SREDA, 9. 03. 2022. - 22:08 Autor: Marija Trišić Knežević

Otvorena izložba “Duh Čeha” uz potpisivanje protokola o saradnji

U galeriji vršačkog Doma vojske, pred velikim brojem posetilaca, otvorena je Izložba „Duh Čeha“. Prisutne je na otvaranju pozdravio direktor Kulturog centra Davor Stojković, a o samoj postavci govorio je njen autor Anton Stehlik, obrazloživši da je izložba nastala je na osnovu istorijske monografije učitelja Karela Schovaneca pod nazivom „Istorija češkog naselja Fabijan u kraljevini Jugoslaviji“.

podeli

Izložba je organizovana u saradnji Kulturnog centra Vršac, KUPU „Češka Beseda“ Vršac i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, a predsednica saveta, Ljiljana Stehlik, naglasila je da je izložba rađena dvojezično, na češkom i srpskom jeziku, kako bi svi posetioci mogli da se informišu o postojanju, tradiciji i kulturi češke nac.zajednice na prostoru Srbije.

Otvaranje ove izložbe, kao jednog u nizu programa saradnje između Kulturnog centra i KUPU „Češka beseda“, poslužilo je i kao povod za potpisivanje protokola o budućoj saradnji između Kulturnog centra i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

Član Gradskog veća za kulturu, dr Trajan Kačina, poručio je da Grad Vršac svesrdno podržava ovakav vid saradnje sa nacionalnim manjinama.

Češka zajednica na prostoru Srbije broji oko 1800 članova, a najveća koncentracija Čeha je upravo na prostoru Južnog Banata. Potpisani protokol o saradnji doprineće još uspešnijoj i bogatijoj saradnji u narednom periodu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve