29. Septembar 2023.

10:26 ČETVRTAK, 3. 03. 2022. - 10:26 Autor: Marija Trišić Knežević

Preventivni pregledi za invalide rada i koronarne bolesnike

U organizaciji Doma zdravlja Vršac i udruženja Gradske organizacije invalida rada i udruženja kardiovaskularnih bolesnika „KOR“ organizovani su preventivni zdravstveni pregledi za članove udruženja kao i za sve zainteresovane građane.

podeli

U organizaciji Doma zdravlja Vršac i udruženja Gradske organizacije invalida rada i udruženja kardiovaskularnih bolesnika „KOR“ organizovani su preventivni zdravstveni pregledi za članove udruženja kao i za sve zainteresovane građane. Obavljani su ekg pregledi, merenja pulsnim oksimetrom, analize nivoa šećera u krvi, pulsa, pritiska, telesne mase i uhranjenosti.

„Preventivni zdravstveni pregledi su svakako značajni, a posebno za ovu kategoriju stanovništva, jer pre svega doprinose prevenciji bolesti, ali isto tako, s obzirom na to da se radi o ljudima koji već imaju neko hronično oboljenje, doprinose kontroli bolesti i prevenciji posledica koje zbog njihovih hroničnih bolesti mogu nastati“, istakla je članica gradskog veća za socijalnu politiku, Maja Ristić Lažetić.

Tv Banat
Uz konsultacije i savetovanje u vezi rezultata, svi prisutni dobili su i preporuku koju bi trebalo da primene i oni koji nemaju nikakvih zdravstvenih problema:Da prate prvo svoj organizam, da ga osluškuju, to je nešto što je najbitnije“, naglasila je dr Rajna Dušanov, specijalista higijene i ishrane. „Da budu pozitivni, i fizički aktivni, u skladu sa svojim mogućnostima, i naravno, da obrate pažnju na ishranu. Drago mi je što je ovoliki odziv, što su došli da urade nešto na očuvanju i unapređenju svog zdravlja“, dodala je dr Dušanov.

Gradska organizacija invalida rada ima oko 500 članova, ali takvih lica na teritoriji grada ima mnogo više, i u drugim udruženjima i onih koji nisu članovi nijednog. Udruženje kardiovaskularnih bolesnika KOR za sada okuplja nešto više od 150 članova, a na teritoriji grada sa ovim oboljenjima živi oko 4000 ljudi. Za sve njih, ovakve akcije veoma su značajne:

Predsednik Udruženja kardiovaskularnih bolesnika KOR, Dušan Rajičić, podsetio je da ovo udruženje svakog meseca organizuje preventivne preglede, u prostorijama MZ 2.oktobar: „Preventivno obavljamo merenje nivoa šećera u krvi, pritiska, a kad možemo organizujemo i merenje holesterola i triglicerida, naravno, uz savete raznih lekara, kako ko može da nam pomogne i izađe u susret“, naveo je Rajičić.

„Hteo bih, pre svega, da se zahvalim lokalnoj samoupravi i Domu zdravlja što su nam omogućili preglede za naše i članove ostalih udruženja“, poručio je predsednik Gradske organizacije invalida rada, Đurica Popović. „To bi trebalo da bude redovno, pošto ima dosta invalida, a i zbog svih ostali“, zaključio je Popović.

S obzirom na to da je za nama dug period pandemije korona virusa, zbog koje su tokom prethodne dve godine mnogi pregledi bili predviđeni samo za hitne slučajeve, hronični bolesnici nisu mogli da svoje zdravlje kontrolišu istom dinamikom kao i ranije. Ovo je bila jedna od prilika da to učine bez zakazivanja, čak i bez zdravstvene knjižice, u prijatnom ambijentu i opuštenijoj atmosferi.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Naš gost

Emisije

Pogledaj sve