18. Jul 2024.

09:39 PONEDELJAK, 28. 02. 2022. - 09:39 Autor: Marija Trišić Knežević

Preventivni pregledi u Dužinama

Dom zdravlja 1.oktobar Plandište organizovao je akciju preventivnih pregleda u ambulanti u Dužinama.

podeli

U saradnji sa udruženjima penzionera, udruženjima žena i invalida rada,  Dom zdravlja 1. Oktobar Plandište je u prostorijama zgrade ambulante u naselju Dužine, organizovao preventivne preglede srca, krvnog pritiska i šećera u krvi.Mnogo znači, stvarno. Bili su ovde dolazili i vojni lekari, i ovi naši iz Doma zdravlja, i to stvarno puno znači. Malo preventive, malo pregledati se, i tako.”

“Koristim svaku priliku da se pregledam i proverim zdravlje. Lečim se i ovde, i u Plandištu, šta ću. Baba sam, ali mora.”“Ovo je odlično, samo bi trebalo i češće. Ovo je malo selo, ima dosta penzionera, nemamo često ni prevoz, pa da dođu barem doktori kod nas. Barem dva-tri puta da su ovakve akcije, da se obave ti pregledi.”“Nije ovo loša stvar, i za stare i za ostale koji ne mogu da odu do lekara u Plandište. Ovako, fino, dođeš pregledaš se, izmeriš šećer, pritisak, jedno po jedno, i dobro je!”

Tv Banat
Cilj ove akcije je da stanovništvo upozna sa osnovnim sistemom zdravstvene zaštite, da se kroz preventivne preglede mogu uočiti potencijalni problemi koji mogu značajno da uruše zdravlje ukoliko se ne reaguje pravovremeno. Ovakvi skrining pregledi deo su velike akcije pod nazivom “Prevencijom do zdravlja”, koja se uspešno sprovodi na čitavoj teritoriji Opštine.

“Opština Plandište ima 14 naseljenih mesta, a ovakve preventivne preglede započeli smo krajem decembra 2021. godine. Imali smo akcije u Hajdučici i u Velikoj Gredi, a sada nastavljamo i u ostalim mestima. Nadamo se da ćemo u narednih tri do četiri meseca organizovati akcije i u ostalim selima. Videli ste da je odziv veliki, i verujem da će tako i ostati”, kaže doktorka Aleksandra Vanić.

Plandištanski Dom zdravlja tokom čitave godine organizuje preventivne preglede, ne samo u okviru osnovne zdravstvene zaštite, već i specijalizovane preglede. Značajnu podršku u oganizaciji i realizaciji akcija pruža i lokalna samouprava, pa će se sa ovom praksom nastaviti i u budućnosti, kako bi svim građanima bila pružena jednaka i potpuna zdravstvena zaštita.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve