29. Septembar 2023.

10:37 PONEDELJAK, 21. 02. 2022. - 10:37 Autor: Marija Trišić Knežević

Poetsko veče “Jer srce nije kamen”

Kulturni centar Vršac nastavlja uspešnu saradnju sa udruženjima nacionalnih manjina sa teritorije Grada. Jedno od aktivnijih je Udruženje građana makedonske nacionalne zajednice „Vardar Vršac“, koje je u sali bioskopa KC priredilo poetsko veče pod nazivom „Jer srce nije kamen…”.

podeli

Tv Banat
“Naše udruženje je priredilo jednu kulturnu manifestaciju gde ćemo predstaviti poeziju naših makedonski autora, i prikazati rad udruženja u 2021.godini. Vrlo smo ponosni na naše članove, na naše prijatelje, želimo da širimo multikulturalnost, da se svi zajedno družimo i lepo osećamo”, rekla je Vesna Micevska Antal, iz Udruženja “Vardar Vršac”.U okviru ove večeri, predstavljeni su poezija i proza lokalnih makedonskih umetnika. Članovi udruženja, Brankica Veličkovski Blažin i Darko Ristevski, recitovali su, na makedonskom i na srpskom jeziku, stihove pokojnog Živka Stojanovskog, jednog od osnivača makedonskog udruženja u Vršcu.

“Njegov aktivizam u makedonskoj nacionalnoj zajednici je izuzetno veliki, dao je veliki doprinos osnivanju udruženja u Vršcu i radu Nacionalnog saveta, i ovo veče je delom posvećeno njemu. Predstavićemo njegove četiri knjige koje je izdao, i verujem da će publika uživati”, naveo je Darko Ristevski.

Svoje autorske pesme recitovala je Anđelija Stojanović, ovom prilikom predstavljeni su i aforizmi i misli Mihaila Proševskog, a sve uz muziku na makedonskom nacionalnom instrumentu kavalu, koji je svirao Ristevski. U programu su učestvovala i deca koja uče makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture, pa je najavljena i jedna novina u udruženju:

“Jedna od aktivnosti Udruženja Vardar je rad sa mladima, i rešili smo da dodatno aktiviramo našu dečicu koja uče makedonski jezik tako što ćemo danas da otvorimo dečiju teatarsku sekciju”, najavila je Brankica Veličkovski Blažin.

Iz udruženja najavljuju još zanimljivih programa koji će se odvijati u KC-u, pa će tako publika i u narednom periodu imati priliku da uživa u makedonskom stvaralaštvu. U planus u nove književne i muzičke večeri, izložbe i projekcije filmova, koje će, kao i do sada, biti blagovremeno najavljivane.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Naš gost

Emisije

Pogledaj sve