01. Mart 2024.

17:15 PETAK, 28. 01. 2022. - 17:15 Autor: Marija Trišić Knežević

U vršačkim vrtićima duplo manje dece

Zimski period i inače je vreme kada se dosta dece, posebno u kolektivima razboli, a u vreme pandemije, korona virus dodatno pogoršava kompletnu zdravstvenu sliku.

podeli

Od drugog polugodišta, u vršačkim vrtićima, prepolovljen je broj dece - od ukupno 1076 upisanih mališana, trenutno dolazi njih oko 500. Standardne prehlade, respiratorni ili stomačni virusi najčešći su razlog izostanka dece iz vrtića ili jaslica, ali određen broj onih koji imaju tu mogućnost, ostaje kod kuće i preventivno.

Tv Banat
„Što se tiče covid 19, trenutno ima desetoro pozitivne dece, i njih 30-oro je u izolaciji, prema podacima kojima mi raspolažemo. Što se tiče zaposlenih, jedanaestoro ih je pozitivno, šestoro u izolaciji, s tim da se taj broj iz dana u dan menja“, navodi Marija Radosavljević, medicinska sestra za preventivnu zdravstvenu zaštitu PU „Čarolija“ Vršac.U objektima se poštuju sve epidemiološke mere i vrtići neometano rade, s tim što je organizacija ustanove prilagođena situaciji i  manjem broju radnika, što je sada nešto lakše zbog smanjenog propisanog trajanja izolacije.       

„Preporuka za roditelje bi bila kao i do sada, da bolesnu decu ne dovode u vrtić, da eventualne simptome bolesti isprate kod kuće, da poštuju protivepidemiološke mere, zbog očuvanja zdravlja dece I svih nas“, dodaje Radosavljević.Iako se omikron soj korona virusa brzo širi, kod dece on daje umereno blagu, retko kada tešku sliku, i prolazi za pet do sedam dana, napominju stručnjaci. Decu koja imaju visoku temperaturu, odbijaju tečnost i ne mogu dobro da unose hranu, treba odmah odvesti pedijatru na pregled, a stariju decu voditi lekaru u slučaju da uz simptomatske lekove, tegobe ne prolaze posle 24 do 48 sati.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve