29. Septembar 2023.

16:29 PETAK, 2. 10. 2020. - 16:29 Autor: Danijela Korać

OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA VRŠCA OD FAŠISTIČKE OKUPACIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU

Povodom 76 godina oslobodjena Vršca od Fašističke okupacije u drugom svetskom ratu ,danas su na spomen kosturnicu položeni venci u počast poginulim oslobodiocima.

podeli

Tv Banat
U ranim jutarnjim satima, 2. oktobra 1944. godine, jedinice Sovjetske armije, zajedno sa građanima, počele su oslobađanje Vršca i okolnih mesta od fašista. Kasnije, iz vršačke bolnice, vrhovni komandant, maršal Tito vodio je operacije za oslobođenje Beograda, a Vršac je tada posetio i komandant Trećeg ukrajinskog fronta, maršal Tolbuhin.Zahvaljujući Crvenoarmejcima, Vršac slavi 2. Oktobar kao Dan oslobođenja.Povodom  76  godina oslobodjena  Vrsca  od  Fasisticke  okupacaije  danas je  ovaj  znacaj  datum  za  grad Vrsac  obelezen  je polaganjem  venaca na spmen kosturnicu  nagardskom groblju.
Tv Banat
Vence su polozilči prdsatvnici  subnora  iz Vrsca  ,kikinde , Bele crkve Vojvodine  ,predstavnici srdsnjih vrsackih  skola ,predstavni vojnih invaldia  I penzionera  ,sns I vojske   kao I  predstavnik belorusije nj.e .ambassador  Belorusije u Beogrdu  Valerij Briljov .

Ispred  garda Vršca vence su položili  zamenik  predsednika Skupštine Grada Vršca Milovan Vujičić članovi gradskog veća.

Na ovom mestu, pored 363 poginulih boraca Crvene armije koji su oktobra 1944. položili živote za oslobođenje Vršca, sahranjeno je i 36 vojnika NOVJ, 11 vojnika poginulih 1941. godine i 11 streljanih rodoljuba civila.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve