19. April 2024.

14:02 SREDA, 5. 10. 2022. - 14:02 Autor: Marija Trišić Knežević

Slovenci u Velikoj Gredi i Plandištu

Velikogređanska podružnica Udruženja Slovenaca iz Pančeva, ugostila je generalnog konzula Republike Slovenije u Beogradu i predstavnike slovenačkog nacionalnog saveta. Posle II sv rata na ove prostore došlo je skoro 3000 kolonista iz Slovenije, a iako se dobar deo njih vratio, ovde se nastanio određeni broj kolonista, i danas u Velikoj Gredi živi 50-ak ljudi slovenačkog porekla. Predstavnici Konzulata ovom prilikom su zvanično uručili potvrde o upisu u registar slovenačkih državljana najmlađim stanovnicima Velike Grede čiji roditelji već imaju državljanstva

podeli


Podružnica pančevačkog udruženja Slovenaca u Velikoj Gredi osnovana je tek prošle godine, ali su, kako je istaknuto, već napravljeni značajni koraci u saradnji sa maticom, i planovi za njeno unapređenje.

Tv Banat

 Predsednik MZ Velika Greda, dodao je da uspešna saradnja postoji i između lovačkih udruženja, i da ona traje već šest decenija:

Tv Banat

Kako je objasnio generalni konzul Slovenije, poseta je iskorišćena i za razgovore na temu bilateralne saradnje Republike Slovenije sa opštinom Plandište.

Tv Banat

Upravo su to bile teme radnog sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, koji su podsetili da je Plandište je mesto koje naseljavaju 22 nacije i u kojoj je pet jezika u službenoj upotrebi, što govori o multikulturalnosti, negovanju zajedništva i jedinstva među narodima i narodnostima.

Tv Banat

Današnju posetu slovenačka delegacija iskoristila je da upozna građane slovenačkog na prava koja imaju, podseti ih da se u novembru održavaju izbori za članove nacionalnih saveta i pozove ih da daju glas svojim budućim predstavnicima u tim telima.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti