20. April 2024.

13:35 ČETVRTAK, 22. 09. 2022. - 13:35 Autor: Marija Trišić Knežević

Vršac među gradovima za modernizaciju toplana i korišćenje OIE za efikasnije grejanje i kvalitetniji vazduh

Grad Vršac našao se među 11 gradova i opština u Srbiji koji su u Kragujevcu potpisali Memorandume o razumevanju za projekat „Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji“. Memorandumi su potpisani između Ministarstva rudarstva i energetike, Evropske banke za obnovu i razvoj, Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove i gradova i opština u Srbiji koji učestvuju u izradi projekta, u prisustvu Delegacije EU u Srbiji.

podeli

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, poručila je da potpisani memorandumi znače ne samo stabilniji sistem daljinskog grejanja, unapređenje energetske efikasnosti i veće korišćenje OIE u proizvodnji toplotne energije, već i zdraviju životnu sredinu.

Tv Banat
 
„Podaci kažu da se danas iz OIE proizvede 37 GWh toplotne energije. Realizacijom planiranih projekata u 11 lokalnih samouprava, iz OIE ćemo proizvoditi 197 GWh toplotne energije, odnosno 3,5 puta više. Takođe, ovi projekti će rezultirati smanjenjem emisije CO2 za oko 25.000 t godišnje. Svaka tona, svaki kilogram gasova i čestica manje znači kvalitetniji život. Svaki kilovat-čas dobijen iz OIE znači da smo energetski bezbedniji, zato i insistiramo na tome“, naglasila je Mihajlovićeva.
Tv Banat
 

Evropska banka za obnovu i razvoj kreditira projekat sa 30 miliona evra, švajcarska vlada donira 7.5, a EU 3 miliona evra, a ukupna vrednost projekta je 40,5 miliona evra. U naredne četiri godine svi projekti će biti gotovi i omogućiće da i drugi gradovi koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne energije. Ispred Vršca memoradnum je potpisao Dejan Čebzan, član gradskog veća za infrastrukturu, koji je istakao da je ovo prvi korak na putu ralizacije jedne ambiciozne ideje, kojom bi se tri vršačke toplane spojile na jedan toplovod i osposobile da koriste obnovljive izvore energije.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve