20. April 2024.

15:17 UTORAK, 30. 08. 2022. - 15:17 Autor: Ana Marić

TRADICIONALNA SLAVSKA GULAŠIJADA U PLANDIŠTU

U Plandištu je i ove godine bogatim programom obeležena mesna i hramovna slava Prepodobni Rafailo Banatski. Kulturni, umetnički, zabavni i sportski program odvijao se od 26.do danas 29.avgusta,kada se služila Sveta arhijeriska liturgija u hramu prepodobnog Rafaila Banatskog.

podeli

Važan deo programa bila je promocija  istorijskog dela „Dolazak“, prve knjige iz opusa „Kolonistička nasenja u okolini Mariolane (1921-1941). autora  dr Milan Micića, zatim muzičke večeri, folklorni nastupi, program za decu I tradicionalna Slavska gulašijada.
Takmičenje u kuvanju gulaša I ove godine okupilo je veliki broj učesnika iz Plandišta i okoline, i sada već tradicionalno goste iz Rumunije.

Tv Banat
“ Dolazimo iz Rumunije, iz Dete zahvaljujući dobroj saradnji sa Udruženjem invalida rada iz Plandišta,sa kojima imamo odličnu saradnju pa smo I danas naišli na divan prijem. Za danas smo spremili paprikas, za nas i za sve goste. Spremamo slična jela u Srbiji i Rumuniji ali ukusi se razlikuju jer svaki kuvar ima svoje tajne začine, pa tako i mi”

Naša domaća kuhinja prvo je što privuče turiste I sve one koji su iz dalekih zemalja izabrali baš Srbiju i na sve ostavlja poseban pečat.

Tv Banat

Da će gulašijada ostati deo tradicija obećava I učešće najmladjih kuvara.

Tv Banat
Druženje uz dobar gulaš uvek obeleži mesnu slavu u Plandištu I najvaljuje jesenje svetkovine I žetvu.

Pogledjte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve