18. Jul 2024.

14:43 ČETVRTAK, 11. 08. 2022. - 14:43 Autor: Marija Trišić

Prva avgustovska akcija DDK u Vršcu

Prvoj avgustovskoj akciji ddk u Vršcu odazvalo se 43 građana, njih 39 je i dalo krv, od kojih 5 po prvih put.

podeli

Zbog izrazito smanjenih zaliha krvi ovih dana česti su apeli dobrovoljnim davaocima svih krvnih grupa da se odazovu akcijama prikupljanja krvi. Kako ističu u Zavodu za transfuziju i lokalnim organizacijama CK, ne smemo zaboraviti da krv nema alternativu i da postoje oni kojima je neophodna bez obzira na sve. To dobro znaju Vrščani koji su se u velikom broju odazvali prvoj avgustovskoj akciji.

Tv Banat
Zalihe krvi uvek su znatno niže u letnjem periodu, i kako kažu organizatori akcija, dobrodošli su davaoci svih krvnih grupa.

„Naročito su u deficitu, pored nulte, i sve negativne krvne grupe, odnosno grupe sa negativnim Rh faktotom, pa još jednom apelujemo na sve građane da, ukoliko su dobrog opšteg zdravstvenog stanja, da izdvoje malo vremena, dođu, daju krv, i tako nekome pomognu“, ističe dr Milomir Bežanović iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Tv Banat
Odziv dobrovoljnih davalaca generalno je smanjen zbog sezone godišnjih odmora i školskog raspusta, ali Vrščani ne posustaju.

„Zaista im se zahvaljujemo što izdvajaju svoje vreme i na osnovu apela se redovno odazivaju akcijama, i što u ovom letnjem periodu kada se ljudi nalaze i na godišnjim odmorima i nisu u svojim preduzećima, redovno prate naše objave i pravovremeno reaguju“, kaže Suzana Cvetanović, sekretar CK vršac.

Tv Banat
U poslednje vreme u Vršcu se ustalila praksa da se dobrovoljni davaoci unapred prijavljuju za učešće u akciji, što olakšava organizaciju.

„To nikako ne sprečava i one koji nisu upoznati sa ovim vidom planiranja da dođu na akciju, dobiće svoj broj i vreme u koje treba da dođu. To je osmišljeno prvenstveno u vreme kadfa je korona virus bio veoma intenzivan, kako bismo izbegli gužve i čekanja, ali se pokazalo kao dobra praksa i nastavićemo tako i ubuduće“, dodaje Cvetanovićeva.

Iako polako dolazi do ponovnog pogoršanja epidemiološke situacije, nema razloga za zabrinutost prilikom davanja, kažu u Zavodu, jer se strogo poštuju sve epidemiološke mere.

Tv Banat
„Počevši od korišćenja zaštitne opreme i rukavica, provere telesne temperature, dezinfekcije, tako da s te strane nema razloga da građani budu zabrinuti“, dodaje dr Bežanović.

Prvoj avgustovskoj akciji ddk u Vršcu odazvalo se 43 građana, njih 39 je i dalo krv, od kojih 5 po prvih put.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve