27. Februar 2024.

16:07 ČETVRTAK, 30. 06. 2022. - 16:07 Autor: Marija Trišić Knežević

Druga junska akcija DDK u Vršcu

U prostorijama CK Vršac, u saradnji sa Zavodom za tranfuziju krvi Vojvodine, održana je druga junska akcija DDK.

podeli

Iako je planirano da se, kao i obično, održi od 09 do 12h, zbog velikog broja davalaca akcija je potrajala malo duže. Vršac već neko vreme beleži porast broja dobrovoljnih davalaca, a na današnjoj akciji to je bilo i više nego primetno, pa je Zavod došao sa dve ekipe, kako bi svi najavljeni stigli da daju krv, bez mnogo čekanja.

Tv Banat
Ovoj akciji odazvalo se 94.oro Vrščana, 86-oro je i dalo krv, od čega 38 žena, a njih 18-oro po prvi put. Od početka godine, do prethodne akcije, u Vršcu je prikupljeno 678 jedinica krvi.
Tv Banat
„Kada već govorimo o brojkama, prema šestomesečnom izveštaju, od početka godine, pa do današnje akcije imali smo 148 novih davalaca, odnosno davalaca koji su prvi put dali krv. S ponosom mogu reći da su Grad Vršac, Crveni krst Vršac i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, a posebno dobrovoljni davaoci, ispunili šestomesečni plan prikupljanja jedinica krvi“, ističe Suzana Cvetanović, sekretarka Crvenog krsta Vršac.

Prema rečima lekara, s obzirom na to da je vreme godišnjih odmora, na nivou pokrajine smanjen je broj davalaca, a potrebe su povećane.

Tv Banat
„Zalihe i dalje nisu na zavidnom nivou, a povećana je potreba za davaocima 0 i A krvne grupe. Mislim da za čitavu proceduru, počev od popunjavanja upitnika, preko pregleda lekara do samog čina davanja ne treba više od pola sata, pa još jednom apelujem na sve one koji su dobrog opšteg stanja, da dođu, izdvoje malo svog vremena, daju krv i zaista učine jedno dobro delo, i nekome spasu život“, poručuje dr Milomir Bežanović iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Jedini savet za sve koji se u letnjim mesecima odluče za ovaj humani čin, je veći unos tečnosti, posebno pre samog davanja.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve