27. Septembar 2023.

14:59 PONEDELJAK, 27. 06. 2022. - 14:59 Autor: Marija Trišić Knežević

Tri decenije od osnivanja udruženja Srba iz BiH u Vršcu

Udruženje Srba iz BiH iz Vršca, odnosno Udruženje Hercegovaca i prijatelja Hercegovine u Srbiji "Hercegovina", dodelilo je zahvalnice velikom broju Vrščana zaslužnim za organizovanje pomoći Srbima u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini u periodu 1992.-1995. Zahvalnice je uručio najstariji član udruženja Vukašin Mandić, a svečanost je upriličena u Svečanoj sali Gradske kuće, prilikom obeležavanja 30 godina od osnivanja udruženja.

podeli

Kako je istaknuto ovom prilikom, Vrščani su u pomenutom periodu, svojim prijateljima i rođacima u ratom zahvaćenim teritorijama, isporučili 1.085 tona hrane i lekova.

„Namera mi je da istaknem da su svi žitelji grada i naseljenih mesta našeg Vršca, učestvovali direktno ili indirektno u ovoj humanoj akciji. Zato, dragi prijatelji, želim da Vam se zahvalim što ste danas sa nama, da zahvalim svima koji su se upokojili, i svim živima, koji su pomogli da misija udruženja uspe“, poručio je član udruženja Zlatomir Pecikoza.

Tv Banat
 
Svečanosti je prisustvovao i zamenik gradonačenice Vršca, koji je istakao da, iako je prošlo već gotovo tri decenije od okončanja ratova u bivšim jugoslovenskim republikama, raduje činjenica da se neko i dalje seća da smo kao društvo učestvovali koliko smo mogli u pružanju pomoći našim sunarodnicima sa druge strane Drine.
Tv Banat
 
Ponosan sam kao Vrščanin što je naš grad bio veliki domaćin i raširenih ruku prihvatio naš narod koji je bežao pred ratnom stihijom ostavljajući sve svoje sa sobom, a nadam se da smo im na taj način bar malo ublažili patnju. Oni su danas naši sugrađani, komšije… i želja nam je svima da u ovim vremenima nastavimo da živimo normalno, družimo se i radimo na tome da se devedesete godine i ratni sukobi nikada više ne ponove,” izjavio je u svom obraćanju Dejan Santrač, zamenik gradonačelnice Vršca.
Tv Banat
 
On je dodao i da će Vrščani, oni koji su rođeni ovde i oni koji su u ovom gradu ponašli novi dom, uvek biti tu jedni za druge, kao i vekovima unazad, i čestitao udruženju jubilej, uz želju da se druženja još dugo nastave.
Pogledajte video:
 

podeli

Slične vesti

Naš gost

Emisije

Pogledaj sve