18. Jul 2024.

11:04 PETAK, 22. 04. 2022. - 11:04 Autor: Marija Trišić Knežević

Vaskršnja radionica u Gradskom muzeju u Vršcu

U susret velikom hrišćanskom prazniku Uskrsu, u Gradskom muzeju u Vršcu održana je radionica za najmlađe. Dok su ukrašavali uskršnja jaja, imali su priliku i da nauče nešto više o običajima vezanim za praznik.

podeli

U Gradskom muzeju Vršac održana je još jedna muzejska radionica za mališane. Ovoga puta druženje je organizovano u susret velikom hrišćanskom prazniku, pod sloganom "Vaskrs dolazi, radost nam donosi". Vaskrs je praznik kom se deca najviše raduju, jer je ispunjen običajima koji su njima naročito prilagođeni.

Tv Banat

Osim što su imali priliku da iskažu svoju kreativnost, najmlađi su naučili i nešto o više o prazničnim običajima. Na primer, postoji više predanja o tome zašto se jaja farbaju baš u crvenu boju, a jedno od naprihvaćenijih je vezano za Mariju Magdalenu, koja je nakon Hristovog vaskrsenja krenula u svet sa korpom belih jaja.

“Kada je došla do rimskog cara Tiberija, rekla mu je “Care Tiberije, Hristos je vaskrsao!”, našta se on nasmejao, i rekao – “jeste, kao što su ta jaja u tvojoj korpi crvene boje!”. Na njen pozdrav – Hristos vaskrse – sva jaja u korpi promenila su boju i postala crvena. I od onda mi za Uskrs farbamo crvena jaja”, priča popadija Violeta Sandić.

Radionice za najmlađe u vršačkom Gradskom muzeju već su tradicija, a na današnjoj im se pridružila i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Tv Banat
 
Rukovodstvo muzeja ovakva druženja smatra jednom od najdragocenijih muzejskih delatnosti.“Obeležavamo ne samo značajne datume iz istorije grada, dakle učimo lokalni u nacionalnu istoriju, ali na ovaj način negujemo i tradiciju. Ova deca odrastaju u muzeju, i to je jedini pravi put negovanja muzejske publike”, ističe direktorka muzeja Ivana Ranimirov.

Radionice ovog tipa, uz igru i stvaranje, pokazalo se iz dosadašnjeg iskustva, jedan su od najboljih načina za usvajanje novih znanja i usmeravanje najmlađih ka negovanju kulture, umetnosti, istorije i tradicije.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve