29. Septembar 2023.

12:37 ČETVRTAK, 27. 02. 2020. - 12:37 Autor: Marija Trišić

POČELI 9. MEĐUNARODNI DANI ENERGETIKE I INVESTICIJA U NOVOM SADU

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je juče na otvaranju 9. Međunarodnih dana energetike i investicija, da energetski bilans Srbije za 2020. godinu predviđa da oko 20 odsto ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora. On je dodao da su svi kapaciteti korišćenja energije vetra u Srbiji izgrađeni na teritoriji AP Vojvodine.

podeli

„Sagledavajući energetske potencijale koja APV kao region pruža, sa ponosom ističemo da su svi kapaciteti korišćenja energije vetra u Srbiji izgrađeni na teritoriji AP Vojvodine“, istakao je potpredsednik pokrajinske vlade Đorđe Milićević, otvarajući 9.Međunarodne dane energetike i investicija.

„Osam vetroelektrana proizvode električnu energiju u Kuli, Alibunaru, Vršcu, Plandištu, Kovačici i Kovinu, a očekuje se početak izgradnje još četiri elektrane u opštinama Alibunar i Pančevo“, naglasio je Milićević, i dodao da je u protekle četiri godine u ovu oblast uloženo preko 1,4 milijarde dinara. 

Tim sredstvima finansirani i sufinansirani projekti kojima su energetski sanirani objekti predškolskih ustanova, škola, bolnica i socijalnih ustanova, rekonstruisana je ulična rasveta i rasveta u brojnim javnim ustanovama, a prošle godine je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj počela izrada „Atlasa energetske efikasnosti AP Vojvodine“ analizom stanja energetske efikasnosti 81 javne zgrade.

„Rezultati su pokazali da bi se primenom predloženih mera za poboljšanje energetske efikasnosti ostvarila ušteda energije od čak 60 odsto u odnosu na dosadašnje troškove zagrevanja i rasvete tih objekata koji se plaćaju iz budzeta, ali i da bi se znatno umanjilo zagađenje koje nastaje emitovanjem ugljen-dioksida“, kazao je Milićević.

Milićević je podsetio da je krajem prošle godine Evropska komisija predstavila „Evropski zeleni dogovor“, koji će biti vodič i za našu zemlju, o čemu je govorio i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici.

Fabrici je rekao i da se ovih dana zajedno sa predstavnicima srpskih vlasti dogovara i nov finansijski paket koji će za ovu i narednu godinu obezbediti 80 miliona evra samo za životnu sredinu u Srbiji.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Naš gost

Emisije

Pogledaj sve