27. Septembar 2023.

13:49 UTORAK, 25. 02. 2020. - 13:49 Autor: Marija Trišić

VLADA JAPANA DODELJUJE STIPENDIJE STUDENTIMA IZ SRBIJE

U Gimnaziji Borislav Petrov Braca u Vršcu juče je priređena promocija stipendija koje Vlada Japana nudi srednjoškolcima i studentima iz Srbije, za nastavak školovanja u toj zemlji. Takođe, od sinoć se u KC Vršac, u saradnji sa Ambasadom Japana u republici Srbiji i Japanskom fondacijom, održava Revija japanskog filma, koja će trajati četiri dana.

podeli

Vlada Japana predstavila je u vršačkoj gimnaziji nove stipendijske programe za master, doktorske i research studije, namenjene studentima završnih godina fakulteta, i stipendije za redovne studije namenjene srednjoškolcima. Njihovu prezentaciju priredili su predstavnici Ambasade Japana.

„Mi se danas više bavimo tom drugom varijantom stipendije, za koju mogu da konkurišu budući studenti od 18, 19 ili 20 godina. Oni će dobijati kompletnu školarinu za pet godina, odnosno za četiri godine studija, plus jednu godinu za pripremu za japanski jezik“, objasnila je ataše za kulturu Ambasade Japana, Jukina Gonda.

Tv Banat - Jukina Gonda, ataše za kulturu Ambasade Japana

Zahvaljujući uspešnoj višegodišnjoj saradnji Ambasade Japana i Društva srpsko-japanskog prijateljstva „Hanami“, u Vršcu su već gostovali brojni kulturni i umetnički sadržaji, a realizovani su i kursevi i škola japanskog jezika. Ova prezentacija nastavak je saradnje na tom polju.

Vršac je prvi grad u Srbiji koji je dobio mogućnost da uživo čuje promociju stipendija Vlade Japana, i kako do tih stipendija doći, i đaci vršačke gimnazije dakle mogu da pitaju sve što ih interesuje, koji su testovi neophodni, kako da u Srbiji steknu potrebno znanje vezano za Japan. Ono što je takođe važno je to da Vlada Japana njima kroz te stipendije nudi put do Japana i nazad, plaćen internat, plaćeno školovanje, pa čak i džeparac svakoga meseca“, navela je Adrijana Barši, predsednica Društva srpsko-japanskog prijateljstva „Hanami“ Vršac.

„Želeo bih da istaknem da smo i do sada imali odličnu saradnju sa japanskom Ambasadom, više puta su nam dolazili, ataše je već tri puta bila u našem gradu, zaista voli da dođe ode, na obostrano zadovoljstvo, i dolaziće i ubuduće. Sada će doći i do toga da će naši studenti, odnosno budući studenti, moći da nastave svoje obrazovanje u Japanu. Oni će davati stipendije za to i pomoći finansijski, ali bitno je da ćemo nove oblike saradnje imati i u narednom periodu“, istakao je član gradskog veća za obrazovanje Veljko Stojanović.

Tv Banat

Takođe, u KC Vršac, u saradnji sa Ambasadom Japana u Republici Srbiji i Japanskom fondacijom, održava se Revija japanskog filma, koja traje četiri dana.

„I vršačka gimnazija i vršački Kulturni centar – svi su vrlo kooperativni sa nama, i uz njihovu pomoć možemo lepo da organizujemo takve događaje. Drago mi je da ima ovoliko učenika koji su došli na našu prezentaciju, a nadamo se da ćemo imati i puno posetilaca na reviji filma“, poručila je Gonda.

Ovo je prvi put da se revija japanskog filma održava van Beograda, sve projekcije su od 19h, a Vrščani imaju priliku da pogledaju filmove Devojka Tori, Napred Džetsi, Šino ne može da kaže njeno ime, i Himna srca.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Naš gost

Emisije

Pogledaj sve