27. Februar 2024.

11:41 ČETVRTAK, 1. 11. 2018. - 11:41 Izvor: Tv Banat

VRŠAČKI MOSTOVI

Vršac je grad koji može da se pohvali jednom zanimljivom činjenicom, zapravo ovo je jedan od retkih gradova u Srbiji kroz koji ne protiče reka a ima približno 20 mostova.

podeli

O izgradnji vršačkih mostova malo se zna, jer ne postoji mnogo pisanih tragova o njima, jedino do čega su lokalni istoričari došli su zabeleške u kojima se kaže da je 1852. godine izgrađeno sedam mostova odjednom, i da ni jedan nije duži od 15 m.

Sa činjenicom da je Vršac grad bez reke sa najviše mostova, nisu upoznati čak ni svi Vrščani.

Tv Banat

Pitali smo građane Vršca koliko njihov grad ima mostova i dobili različite odgovore. Neki Vrščani misle da ih ima samo nekoliko, a drugi da ih ima čak nekoliko desetina.

Vršac ima 17 mostova, a većina ovih prelepih građevina, čak 14, sazidana je pre skoro dva veka preko plitkog potoka Mesić, koji u dužini od četiri kilometra vijuga kroz gradske ulice i bašte.

Od svih mostova u Vršcu po lepoti se izdvaja most kod Male crkve, podignut krajem 19. veka. On je najlepši, ali i najfrekventniji vršački most, koji moraju da pređu svi koji u grad dolaze iz pravca Beograda.

Grad Vršac nedavno je počeo realizaciju projekata uređenja korita Mesića, pa će se lepota vršačkih mostova, među kojima ima I više arhitektonski vrednih primeraka, posle puno godina prikazati u punom sjaju.

Pogledaj video:


 

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve