14. Jun 2024.

15:51 ČETVRTAK, 30. 06. 2022. - 15:51 Autor: Marija Trišić Knežević

Nagrada Vasko Popa uručena Stevanu Bradiću

Svečanost povodom 100 godina od rođenja našeg znamenitog i svetskog pesnika Vaska Pope, i uručenja književne nagrade „Vasko Popa“ 28. dobitniku po redu, održana je u velikoj sali Gradskog muzeja Vršac.

podeli

Dvadeset devetog juna, pre 100 godina rođen je velikan modernog srpskog pesništva Vasko Popa. Jubilej se u Vršcu obeležava nizom manifestacija tokom čitave godine, a na sam dan rođenja velikog pesnika svečanost je priređena u Gradskom muzeju Vršac. Kroz bogat program, istaknute su vrednosti koje je svojim stvaralaštvom ostavio, celom svetu, ali i svom Vršcu.
Pojava Vaska Pope početkom 50-ih godina prošlog veka - označila je zaokret u odnosu na stvaralaštvo njegovih savremenika. Objavio je osam zbirki pesama i bio dopisni član SANU. Osnovao KOV, i ostavio neizbrisiv trag u kulturi grada o kojem je često i sa mnogo ljubavi pisao.

Tv Banat
„Danas je tačno sto godina od rođenja našeg velikana Vaska Pope, i zato mi je drago što je današnja akademija svečanija nego ikad. Iako je Popa rođen u obližnjem Grebencu, školovao se u Vršcu i uvek osećao kao Vrščanin, ali su ga i Vrščani uvek smatrali za jednog od svojih najznačajnijih sugrađana. „Naš Vasko“, uvek govorimo... Lokalna samouprava će nastaviti da pomaže ovu tradiciju, ali i čuva bogatu kulturnu baštinu“, naglasila je gradonačelnica Dragana Mitrović u pozdravnoj besedi.

Od 1995. godine u Vršcu se dodeljuje nagrada „Vasko Popa", za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku, a ove godine nagrada je uručena 28.dobitniku po redu. Na konkurs je pristiglo 76 naslova izašlih 2021. i 2022. godine. Predsednik žirija, Jovan Zivlak, saopštio je da su, nakon tri sednice doneli jednoglasnu odluku da se nagrada dodeli Stevanu Bradiću, za poetsku knjigu „Jastog“ u izdanju novosadskog Preloma.

Tv Banat
Ta knjiga koja se završava jednom ljubavnom pesmom, govori o zlu, kao što i Popine govore o zlu, a u suštini su jedna vrsta ugovora sa govorom ljubavi: ljubavi koja će nas možda spasti, ukoliko mi budemo svesni da za ljubav treba da platimo cenu“, istakao je Zivlak.
Tv Banat
Nagrada Vasko Popa koja je ovom prilikom svečano uručena dobitniku sastoji se od povelje i novčanog dela čiji je darodavac Senzal Capital iz Beograda, a pokrovitelj Grad Vršac. Kako je istakao Bradić, ovakvo priznanje doprinosi tome da poezija opstane i ostane u pažnji javnosti, zbog čega je posebno počastvovan.
Tv Banat
„Mi moramo da odbranimo svet koji poezija nosi sa sobom, a to je svet u kome postoje druge vrednosti. Vrednosti kao što su jednakost, socijalna pravda,  bogatstvo ljudskog stvaralaštva. Jedino tada će poezija biti živa, i imaće smisao koji mi želimo da ona ima. Tako da je bvelika borba pred nama, a Popina poezija i dolazi iz tog sveta, i pokazuje nam u pravcu tog sveta. I dobro je što ga se sećamo, ali možemo da ga se sećamo i kao opomene da taj svet nismo još stvorili. Ovakve ceremonije važne su, ne samo zbog mene i pažnje koja će bitri posvećena mom stvaralaštvu, već zbog sveta koji tek treba da stvorimo“, poručio je Stevan Bradić.


„Mislim da sada pred nama imamo saznanje o jednom izuzetnom mladom pesniku, koji je na velikom tragu i u bliskosti sa Vaskom Popom. Dobijajući nagradu, gospodin Petrović je rekao“Teško je dostići kristal poezije Vaska Pope, ali lepo ga je držati u rukama“. U ovom trenutku, Bradić drži taj kristal u rukama, a na putu je i na tragu da ga dostigne“, rekao je osnivač nagrade, Dragoljub Đorđević.

Tv Banat
Svečanost dodele nagrade su, pored dramskih umetnika, Tamare Tamči Toskić i Ivana Đorđevića, koji su govorili stihove Vaska Pope i ovogodišnjeg laureata Stevana Bradića, uveličali i Gradski hor AS, i profesori Olgica Čeh i Dragan Đokić na klaviru.  

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Emisije

Pogledaj sve