27. Februar 2024.

09:13 SREDA, 4. 03. 2020. - 09:13 Autor: Marija Trišić

MARCIŠOR U VLADIMIROVCU

U nedelju, 1. marta, u Vladimirovcu je održan tradicionalni festival rumunskih narodnih običaja – Marcišor, kojim je obeležen rumunski praznik posvećen dolasku proleća. Manifestaciju koja na najlepši način predstavlja običaje i tradiciju rumunske nacionalne manjine sa naših prostora, upravo kroz stare rumunske narodne običaje, i ove godine uspešno je organizovala Osnovna škola „1. maj".

podeli

U prvom delu manifestacije, u sali škole, priređena je radionica, kao i izložba marcišora - malih broševa, simbola ponovnog oživljavanja prirode nakon duge zime i simboličan vesnik proleća koji su se darivali dragim osobama prvog dana meseca marta, po kome nosi i ime. Datira iz davnih, čak antičkih, prehrišćanskih vremena, kada su stari Rimljani 1.marta proslavljali početak Nove godine.

Festival je okupio veliki broj gostiju kako sa teritorije opštine Alibunar i okruženja, a učešće su uzele i vršačka OŠ Mladost i Gimnazija Borislav Petrov Braca.

Tv Banat

Priznanja su dobili svi učesnici, najkreativniji su dobili knjige za decu, a predsednik žirija bio je generalni konzul Rumunije George Dinu, koji je uzrazio zadovoljstvo načinom na koji se ovde neguje i čuva bogata kulturna baština Rumuna. Drugi deo manifestacije održan je u Domu kulture, gde su domaćini i gosti igrom i pesmom predstavili tradicionalne hrišćanske običaje. 

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve