30. Septembar 2023.

13:15 PONEDELJAK, 16. 12. 2019. - 13:15 Autor: Marija Trišić

„CIRKULIRANJE“ U ZNAKU FOTOGRAFIJE

Proteklog vikenda u Vršcu je održan deseti jubilarni festival Cirkuliranje sa zimskim Cirkuliranjem, uspešno nastavljajući promociju kulture, povezivanje regiona i međunarodnu saradnju. Uz postojeće i nove projekte, festival je, ovoga puta, akcenat stavio na fotografiju.

podeli

Projekat od trenutno najvećeg značaja u okviru festivala Cirkuliranje je „Banat - evropska prestonica kulture – u susret 2021. godini“, a u okviru ovog, pokrenut je novi projekat – „Moj kraj – mojom kamerom“. Ljubitelji fotografije pozvani su da pošalju svoje radove, koji su, u saradnji sa Fabrikom fotografa, analizirani na Javnom času fotografije u Gradskoj biblioteci, a odabrani radovi biće deo javne postavke na velikoj izložbi u Novom Sadu i Temišvaru 2021.

„Dobro se fotografiše u Vršcu, to bih rekla. Nisam imala zamerke na kadar, neke možda sitne stavri za koje nisu ni mogli da znaju, jer to su amateri a ne školovani fotografi, tako da smo taj segment digli možda na jedan viši nivo. Uglavnom je obrada fotografije problem, jer to su ti trendovi koji se prate na društvenim mrežama, gde hoćemo da sve bude lepo pa dodajemo razne filtere, a ustvari najlepše je ono štio stvarno vidimo“, objašnjava Aleksandra Popović iz škole Fabrika fotografa.

Izložbom u Domu vojske predstavljen je još jedan novi projekat – Stvaranje, realizovan u saradnji sa „Burning man“ fondacijom iz Holandije, koja je započeta još prošle godine, sa umetnikom Dejanom Simonovskim. On je nažalost, preminuo, a Cirkuliranje je nastavilo da radi na tim idejama, i u Holandiji se pojavilo sa instalacijom koja je prepoznata na međunarodnom nivou.

„Prikazan je bukvalno poslednji rad Dejana Simonovskog, uživo se radio, a mi imamo fotodokumentaciju, i izložba tih fotografija je bila najpraktičniji način da rad prikažemo ljudima, jer figure od 10 metara nismo mogli da izložimo ovde. Zato smo postavili slike koje mnogo toga govore, u ovom slučaju zaista više od hiljadu reči, i na taj način pozivamo naše sugrađane da se priključe Cirkuliranju i daju svoj doprinos kulturi“, poručuje organizator festivala Vladislav Petković.

U Domu vojske postavljena je i izložba polaznika škole Fabrike fotografa, a poseban deo pod nazivom „Grčka u srcu“ realizovan je u saradnji sa Udruženjem Grka Vojvodine. Fabrika fotografa.

„Na prostorima Republike Srbije bitiše oko dvadeset hiljada Grka, što sa grčkim imenom i prezimeno, što oni koji su ga promenili ali su sačuvali svoj identitet i žele da ga promovišu, da uče grčki jezik, da njihova deca prepoznaju taj svoj deo identiteta. To je jedan od naših ciljeva u budućnosti. Par hiljada Grka ima i u Banatu, i zato smo i krenuli sa Udruženjem Cirkuliranje da organizujemo izložbe, i tih izložbi će na ovoj teriotriji biti sve više“, najavljuje predsednik Udruženja „Grci Vojvodine“ Momčilo Jovović.

Posetioci su imali priliku da u biblioteci pogledaju i stalnu postavku “Kulturno nasleđe kroz objektiv vršačkih fotografa”, a osim izložbi, Festival Cirkuliranje je i u ovoj zimskoj varijanti podrazumevao i radionice za decu, kao i muzičke porgrame u partnerskim lokalima u gradu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Naš gost

Emisije

Pogledaj sve