31. Mart 2020.

11:06 PONEDELJAK, 22. 07. 2019. - 11:06 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

22.JUL

podeli

356 p.n.e. - Rođen makedonski kralj Aleksandar III Veliki, legendarni grčki vojskovođa koji je za kratko vreme svoje vladavine uspeo da razori hiljadugodišnja carstva gradeći nove mermerne gradove i stvarajući novu civilizaciju. Vekovima inspirisao likovne umetnike i pesnike.

1456. - Hrišćanska vojska pod komandom ugarskog vojskovođe Janoša Hunjadija pobedila turske snage koje su opkolile Beograd. U srpskim narodnim pesmama Hunjadi, koji je tokom borbi umro u Zemunu, spominje se kao Sibinjanin Janko.

1739. - Turska vojska u bici kod Grocke pobedila Austrijance i primorala ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom 18. septembra Beograd i teritorije severno od Zapadne Morave posle 21 godine ponovo pripali Otomanskom carstvu.

1784. - Rođen nemački astronom i matematičar Fridrih Vilhelm Besel. Izračunao putanju Halejeve komete.

1812. - U bici kod Salamanke, u Španiji, Britanci pod komandom vojvode od Velingtona porazili Napoleonovu vojsku kojom je komandovao maršal Ogist Marmon.

1832. - Umro Napoleon II, vojvoda od Rajhštada, sin Napoleona I Bonaparte i Marije Lujze, unuk habsburškog cara. Nesuđen car, naslednik najmoćnijeg vladara u Evropi, umro u carskom dvorcu Šenbrun, u kojem je 22 godine ranije boravio Bonaparta kao pobednik nad habsburškim Bečom.

1852. - U Veneciji umro francuski vojskovođa Ogist Marmon. Kao vojvoda od Raguze 31. januara 1808. proglasio aneksiju Dubrovačke republike, a od 1809. do 1811. bio generalni guverner Ilirskih provincija.

1888. - Rođen američki mikrobiolog poreklom iz Ukrajine Selman Ejbraham Vaksman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952. za pronalazak streptomicina.

 - Rođen američki vajar Aleksander Sterling Kalder, autor apstraktnih prostornih konstrukcija od metalnih elemenata povezanih žicama, koje je pomoću malih motora učinio pokretnim, pa su dobile naziv "mobili". Njegov "mobil" ogromnih razmera postavljen 1958. ispred palate UNESKO u Parizu.

1933. - Američki pilot Vili Post prvi sam obleteo Zemlju. Let trajao sedam dana, 18 časova i 49 minuta.

- Caterina Jarboro postala je prva “crna” prima donna u SAD-u. opera company. Pevala je "Aida" u Operi Metropoliten u New Yorku.


1934. - Američkog pljačkaša banaka i ubicu, "državnog neprijatelja broj jedan" Džona Dilindžera, u Čikagu, posle 13 meseci potere, ubili agenti FBI.

1937. - Hal Kemp i njegov orkestar snimili su "Got a Date with an Angel".

1943. - Savezničke snage u Drugom svetskom ratu zauzele italijanski grad Palermo, na ostrvu Sicilija.

1944. - U Lublinu u Drugom svetskom ratu grupa poljskih političara, poslata iz SSSR, formirala Komitet narodnog oslobođenja, koji je Moskva priznala kao privremenu poljsku vladu nasuprot izbegličkoj vladi u Londonu.

1963. - The Beach Boys izdali singl "Surfer Girl".

1969. - Aretha Franklin je uhapšena zbog neprimerenog ponašanja nakon što je napravila poremećaj na parkingu u Detroitu.

1972. - Sovjetska kosmička sonda "Venera 8" spustila se na površinu Venere sa koje je 10 minuta, pre nego što su izgoreli instrumenti, emitovala podatke.

1981. -Turski terorista Mehmet Ali Agdža osuđen na doživotnu robiju zbog atentata na papu Jovana Pavla II 13. maja. Posle 20 godina pušten iz zatvora i u junu 2000. predat Turskoj.

1977. - Prvi album Elvisa Costella, "My Aim Is True", objavljen je u Britaniji. Kasnije je pušten i u SAD.

1988. - U ekploziji automobila-bombe u blizini sirijske vojne baze u zapadnom Bejrutu poginulo sedam, a povređeno 48 osoba.

1991. - Predsedništvo SFRJ izdalo naredbu o razoružavanju i demobilizaciji svih ilegalnih vojnih formacija u Hrvatskoj.

1992. - Najveći kolumbijski krijumčar droge Pablo Eskobar pobegao iz zatvora.

1994. - Pozivajući se na ekonomsku krizu predsednik Rafael Kaldera suspendovao ustavna prava u Venecueli.

1996. - Ispuštanjem paketa s hranom iz aviona Ujedinjene nacije počele program humanitarne pomoći za oko 700.000 ljudi u južnom Sudanu, kojima je zapretila smrt od gladi.

1997. - Italijanski sud osudio nacističkog Š-oficira Eriha Pribkea na pet godina zatvora za zločine počinjene u Italiji za vreme Drugog svetskog rata.

2001. - Počele pripreme profesionalnih ronilaca za izvlačenje nuklearne podmornice “Kursk”, koja je u avgustu 2000, tokom vežbi u Barencovom moru, potonula na dubinu od 107 metara, a svih 118 članova posade poginulo.

- Umro doajen italijanskog novinarstva i osnivač dnevnog lista "Il đornale nuovo", danas “Il đornale", Indro Montaneli. Postao poznat kao ratni izveštač iz Finske tokom Drugog svetskog rata.

podeli

Slične vesti

Vesti