28. Mart 2020.

11:25 PETAK, 12. 07. 2019. - 11:25 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

15.JUL

podeli

1099. - Krstaši u Prvom krstaškom ratu osvojili Jerusalim i razorili ga. Grad po rimskom razaranju 70. obnovio rimski car Hadrijan i pretvorio ga u rimsku vojnu koloniju, a 638. došao pod vlast Arapa i postao muslimansko sveto mesto. Arapi ga ponovo osvojili 1187.

1291. - Umro nemački car Rudolf I Habsburg, osnivač dinastije Habsburgovaca. Po dolasku na presto članovima svoje familije dao u posed Austriju, Štajersku, Kranjsku, Korušku i Tirol, koje su postale habsburške nasledne zemlje i time uspostavio temelje moći habsburške monarhije.

1410. - Litvansko-poljski kralj Vladislav II Jagjelo pobedio, uz pomoć čeških najamnika, nemački viteški red u bici kod Tanenberga, posle čega je proširio poljsko-litvansku državu.

1606. - Rođen holandski slikar Harmens van Rijn Rembrant, jedan od najvećih majstora u istoriji slikarstva. Uradio oko 650 uljanih slika, oko 300 gravira i oko 2.000 crteža.

1865. - U Dablinu rođen britanski političar i novinski magnat Alfred Nortklif, vlasnik i jedan od osnivača listova "Daily Mirror", "Daily Mail" i "The Times". Ujedinjavanjem više listova i časopisa 1905. - osnovao "Ašociated Newspaper", koji je u narednih 20 godina bio najuticajniji novinski koncern u Evropi.

1869. - Francuz Ipolit Mež Moris patentirao margarin.

1904. - Umro ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najznačajnijih pripovedača i dramskih pisaca u ruskoj i svetskoj književnosti. Kao dramski pisac smatra se nenadmašnim majstorom atmosfere i dijaloga. Njegove drame i danas na repertoarima svetskih pozorišta.

1918.- Opštom ofanzivom snaga Osovine pod komandom nemačkog generala Eriha fon Ludendorfa počela druga bitka na Marni u Prvom svetskom ratu, što je bio poslednji pokušaj Nemačke da nadvlada savezničke snage na zapadnom frontu.

1929. - Umro austrijski pisac Hugo fon Hofmanstal, koji se proslavio kao autor libreta za opere Riharda Štrausa.

1937. - Pušten u saobraćaj kanal Moskva-Volga dug 128 kilometara, dubok 5,5 a širok 85 metara, čime je regulisana reka, a grad Moskva postao luka povezana s pet mora.

1941. - U bici kod Orše u Drugom svetskom ratu sovjetska vojska prvi put upotrebila plotunsko raketno oružje, popularno nazvano "kaćuša".

1942. - Glen Miller i njegov bend su snimili "Jukebox Saturday Night".

1956. – U Westburyu , New York rođen Joseph Joe Satriani. Sa 14 je bio inspirisan da svira gitaru. A kada je na fudbalskom treningu čuo za smrt Jimi Hendrixa  rekao je  svom treneru da odustaje od fudbala da bi postao gitarista. Satriani je 1974. studirao muziku sa džez gitaristom Billijem Bauerom i jazz pijanistom Lenijem Tristanom. Tehnički zahtevan Tristano uveliko je uticao na Satrianijevo sviranje. Satriani je počeo da predaje gitaru, a njegov najznačajniji student u to vreme bio je prijatelj sa Long Islanda Steve Vai. Satriani se smatra visoko tehničkim gitaristom kao i vrhunskim virtuozom na gitari.

1958. - Američke snage iskrcale se u Libanu i intervenisale na zahtev predsednika Kamija Šamuna, omogućivši mu da se ponovo kandiduje za šefa države.

1968. - Uspostavljen prvi direktan putnički avio-saobraćaj između SAD i SSSR. Na liniji Moskva-Njujork počeli da lete avioni "Aeroflota" i "Pan Amerikena".

1974. - Na Kipru vojnim udarom grupe grčkih oficira u Nacionalnoj gardi, pristalica pripajanja Grčkoj, oboren predsednik Makarios, a vlast preuzeo Nikos Sampson, bivši lider EOK. Arhiepiskop Makarios privremeno napustio Kipar.

1975. - Sovjetski i američki vasionski brodovi "Sojuz 19" i "Apolo 18" lansirani u orbitu oko Zemlje, u okviru zajedničkog programa kojim je predviđeno njihovo spajanje u svemiru.

1983. - U napadu jermenskih terorista na prostorije turske vazduhoplovne kompanije na pariskom aerodromu "Orli" šest osoba poginulo, 48 povređeno.

1992. - U organizaciji Građanskog saveza Srbije i Centra za antiratnu akciju ispred Savezne skupštine u Beogradu održan protestni skup protiv diskriminacije i pretnje pripadnicima drugih nacionalnosti pod nazivom "Žuta traka". Neposredan povod za akciju bilo prisilno iseljavanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci.

1995. - Vojska Šri Lanke okončala najveću ofanzivu od 1987. protiv tamilskih pobunjenika, tokom koje je poginulo najmanje 300 ljudi.

1997. - U Majami Biču na Floridi ubijen Đani Versaće, italijanski modni kreator.

1999. - Posle ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo u Prištinu stigao šef UNMIK Bernar Kušner, a vojni zvaničnici proglasili Kosovo jednim od najopasnijih mesta na svetu zbog velikog broja mina koje su postavile strane u sukobima.

2000. - Zimbabve ponovo zakonom uredio status crnaca na farmama koje su posedovali belci u svih osam provincija.

2001. - Premijer Bangladeša Šeik Hasina posle pet godina napustio taj položaj, na kom se zadržao najduže od svih bangladeških lidera

podeli

Slične vesti

Vesti