04. April 2020.

11:03 PETAK, 12. 07. 2019. - 11:03 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

14.JUL

podeli

1602. - Rođen francuski državnik italijanskog porekla Žil Mazaren, naslednik kardinala Rišeljea na dvoru Luja XIII. Za vreme regenstva Ane Austrijske, majke Luja XIV, Mazaren imao punu vlast i kao vešt diplomata postavio temelje francuske nadmoći u Evropi, a koja je do punog izražaja došla u vreme vladavine Luja XIV.

1789. - U Parizu narod zauzeo zloglasni zatvor Bastiju, simbol monarhije. Taj dan smatra se početkom Francuske revolucije, događaja koji je predstavljao prekretnicu u evropskoj istoriji. U Francuskoj se slavi kao nacionalni praznik.

1795. - Francuska nacionalna konvencija prihvatila je "La Marseljezu" kao francusku himnu. To je bila prva nacionalna himna Francuske.

1817. - Umrla francuska književnica Ana Lujza Neker, poznata kao Madam de Stal. Knjigom "O Nemačkoj" dala veoma značajan doprinos teoriji francuskog i evropskog romantizma. Njen salon u Parizu bio čuveno mesto okupljanja intelektualaca tog vremena.

1867. - Alfred Nobel, izumitelj dinamita, prvi put demonstrirao svoj izum u kamenolomu kod engleskog grada Redhil.

1887. - Umro nemački industrijalac i proizvođač oružja Alfred Krup. Prvi počeo da proizvodi topove od livenog čelika i stekao monopol u snabdevanjun pruske armije topovima, stvarajući pri tom moćni metalurški koncern "Krup".

1889. - U Parizu održan međunarodni socijalistički kongres koji su organizovale marksističke partije Nemačke i Francuske. Osnovana Druga internacionala i doneta rezolucija o osmočasovnom radnom danu i o proslavi 1. maja kao dana međunarodne solidarnosti radnika.

1901. - U Beogradu svečano otvoreno prvo radničko pozorište u Srbiji. Predstave izvođene u kafani "Radnička kasina" na uglu Dečanske i današnje Nušićeve ulice.

- Rođen je kompozitor Gerald Finzi .

1902. - U Sarajevu osnovano srpsko kulturno-prosvetno društvo "Prosvjeta".

1904. - Rođen američki pisac, poreklom poljski Jevrej, Isak Baševis Singer, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1978. Smatra se najznačajnijim modernim piscem na jidišu, mada se njegova dela pojavljuju isključivo u engleskom prevodu.

1913. - Rođen američki političar Lesli Linč King Junior, poznat kao Džerald Ford, predsednik SAD od 1974, kada je kao potpredsednik zamenio Ričarda Niksona koji je zbog afere “Votergejt” podneo ostavku. Na predsedničkim izborima 1976. pobedio ga Džimi Karter.

1918. - Rođen švedski filmski i pozorišni režiser i scenarista Ingmar Bergman, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca XX veka, dobitnik tri “Oskara”.

1933. - U Nemačkoj nacionalsocijalisti, koji su s Hitlerom došli na vlast u januaru, zabranili sve opozicione partije.

1958. - U Iraku izvršen vojni udar u kojem su ubijeni kralj Fejsal II i premijer Nuri el Said. Irak proglašen za republiku, a vlast preuzeo general Abdul Karim Kasim.

1959.- Prvi brod na atomski pogon "USS Long Beach" porinut u Kvinsiju, u Masačusecu. Brod imao dva nuklearna reaktora i postizao brzinu od 30 čvorova na sat.

1965.- Američki satelit "Mariner 4", lansiran 1964, napravio prve fotografije Marsa.

1976. - Kineski graditelji završili železničku prugu "Tanzam", koja je povezala Zambiju i luku Dar es Salam u Tanzaniji.

1987. – Prince objavio "U Got The Look "

1992. - Milan Panić, američki biznismen srpskog porekla, izabran za prvog premijera Savezne Republike Jugoslavije.

1997. - Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru SFRJ u Hagu osudio bosanskog Srbina Dušana Tadića na 20 godina zatvora zbog učešća u etničkom čišćenju bosanskih muslimana 1992. na području Prijedora, u severozapadnoj Bosni.

1998. -U 89. godini umro Ričard Mekdonald, koji je prokrčio put konceptu brze hrane i razvio ga u najveći lanac restorana u svetu, "McDonald's".

1999. - Obnovljeni avio letovi između Argentine i Foklandskih ostrva, prvi put posle Foklanskog rata iz 1982.

2000. - SAD i Vijetnam sklopili, 25 godina po završetka Vijetnamskog rata, trgovinski ugovor koji je Hanoju otvorio put u Svetsku trgovinsku organizaciju.

- Sud u Majamiju obavezao najveće američke proizvođače cigareta da plate 145 milijardi dolara na ime odštete pušačima Floride zbog ugrožavanja zdravlja.

2001. - Vlada Srbije saopštila da je u akumulacionom jezeru hidroelektrane Perućac otkriven kamion-hladnjača u kojem je nađeno između 50 i 60 leševa za koje se pretpostavlja da su žrtve rata na Kosovu 1999.

2010. – Globalni koncert Live Aid Boba Geldofa objavljen u TV filmu pod nazivom "When Harvey met Bob".

podeli

Slične vesti

Vesti