31. Mart 2020.

10:34 PETAK, 12. 07. 2019. - 10:34 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

13.JUL

podeli

1793. - Ubijen Žan Pol Mara, jedan od vođa Francuske revolucije i lider “montanjara”. Ubistvo izvršila Šarlot Korde, četiri dana kasnije pogubljena na gijotini.

1837. - Kraljica Viktorija I preselila se u Bakingamsku palatu u Londonu, kao prvi britanski monarh koji će živeti u toj palati.

1878. - Završen Berlinski kongres na kojem su evropske sile, to jest  Nemačka, Austro-Ugarska, Rusija, Engleska i Francuska, uspostavile nov odnos snaga na jugoistoku Evrope. Revidiran Sanstefanski mirovni ugovor zaključen između Rusije i Turske 3. marta, Srbija i Crna Gora stekle međunarodno priznanje i znatno proširile svoje teritorije, a Austro-Ugarska dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu.

1919. - Britanski dirižabl R34 sleteo u Norfolk i time završio prvi let preko Atlantika, od Britanije do SAD i natrag. Putovanje trajalo 182 sata efektivnog leta.

1930. - U glavnom gradu Urugvaja Montevideu počelo prvo Svetsko fudbalsko prvenstvo, na kojem je učestvovalo 13 timova, među njima u jugoslovenski.

1939. - Frank Sinatra je snimio svoj debi album sa bendom Harrya Jamesa na kom su se nalazile pesme "Melancholy Mood " i "From the Bottom of My Heart".

1941. - U Crnoj Gori podignut ustanak protiv italijanskog okupatora. Od početka Drugog svetskog rata to je bio najveći opštenarodni ustanak u okupiranoj Evropi.

1943. - Pobedom sovjetske vojske okončana ključna faza Kurske bitke u Drugom svetskom ratu, najveće tenkovske bitke u istoriji, u kojoj je učestvovalo oko 6.000 tenkova. Nemci izgubili 2.900 tenkova, a poginulo i povređeno najmanje 230.000 vojnika.

1944. - Sovjetske trupe počele, u Drugom svetskom ratu, ofanzivu na Pribaltik i zauzele grad Viljnus u Litvaniji.

1951. - U Los Anđelesu umro austrijski kompozitor Arnold Šenberg. Kao začetnik Bečke atonalne škole, pobornik ekspresionizma u muzici i tvorac novog načina komponovanja, dodekafonije, bitno uticao na razvoj muzike XX veka.

1956. - Objavljen singl Elvisa Presleya "Don't Be Cruel" / "Hound Dog".

1959. - Shirelles objavili "Dedicated To The One I Love".

1964. - Supremes snimili studijski snimak "Come See About Me".

1975. - Iz Kejp Kanaverala u Floridi lansiran američki svemirski brod "Apolo", koji je učestvovao u prvoj sovjetsko-američkoj misiji u svemiru.

1977. - Zbog nestanka struje Njujork bio u potpunom mraku. Policija uhapsila 3.000 pljačkaša.

1985. - Na stadionima u Londonu i Filadelfiji istovremeno održani humanitarni rok-koncerti "Live Aid" koje je organizovao Bob Geldof za pomoć gladnima u Africi. Prikupljeno preko 60 miliona dolara, a TV-prenos koncerata pratilo oko 1,5 milijardi gledalaca širom sveta.

- Sovjetski atletičar Sergej Bubka postigao svetski rekord u skoku s motkom, kada je u Parizu prvi put preskočio šest metara.

1992. - Preuzimajući dužnost premijera Izraela Jicak Rabin izjavio da je spreman da poseti prestonice arapskih zemalja radi postizanja mira na Bliskom istoku.

1995. - Na Cetinju pred oko 300 vernika proglašena autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju nije priznala nijedna pravoslavna crkva u svetu.

1996. - Održan festival “Love Parade", na kojem je oko pola miliona ljudi igralo ulicama Berlina uz tehno-muziku. To je bio najveći javni skup u tom gradu posle Drugog svetskog rata.

1999. - Više hiljada iranskih studenata sukobilo se s policijom u centru Teherana protestujući zbog odluke vlasti o zabrani svih mitinga i nezvaničnih okupljanja.

2000. - Policija Ujedinjenih nacija na Kosovu zvanično saopštila da se tokom prvih šest meseci 2000. u regionu Kosova desilo preko 1.900 incidenta, da je ubijeno 19 osoba i da je izvršeno niz napada, otmica, silovanja i podmetanja požara.

2001. - Pakistanski predsednik, general Pervez Mušaraf, stigao u Indiju na samit posvećen smirivanju odnosa Pakistana i Indije.

- Kina osudila kinesko-američkog naučnika Li Šaomina zbog špijuniranja u korist Tajvana i naredila njegovu deportaciju. SAD zatražile od Kine da reši i slučajeve pet zatvorenih naučnika, američkih državljana.

2010. - Joe Elliott's Dovn 'N' Outz izdao je album "My Regeneration".

podeli

Slične vesti

Vesti