28. Februar 2020.

09:27 UTORAK, 2. 07. 2019. - 09:27 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

2.JUL

podeli

1489 - Rođen engleski verski reformator Tomas Krenmer. Kao kenterberijski nadbiskup omogućio kralju Henriju VIII da se proglasi poglavarem engleske državne crkve. U vreme restauracije katolicizma pod Marijom Tjudor spaljen na lomači. Uveo bogosluženje na engleskom jeziku i sastavio "Opšti molitvenik" na engleskom.

1566 - Umro francuski astrolog Nostradamus, autor knjige "Proročanstva". Bio lični lekar francuskog kralja Šarla IX i dvorski astrolog Katarine Mediči.

1714 - Rođen nemački kompozitor i dirigent Kristof Vilibald Gluk. Reformisao operu tako što je muziku podredio tekstu i prilagodio je dramskoj radnji.

1778 - Umro francuski filozof i pisac Žan Žak Ruso, čije je delo bilo inspiracija Francuske revolucije i imalo značajan uticaj na evropsku književnost i filozofiju XVIII i XIX veka ("Društveni ugovoro", "Rasprava o nejednakosti među ljudima", "Veroispovesti savojskog vikara").

 - Napoleon Bonaparta zauzeo Aleksandriju. Posle nekoliko pobeda nad Mamelucima ušao u Kairo i nastavio pohod u dolinu Nila i Siriju. Francuska vojska povukla se iz Egipta 1801.

1819 - Velika Britanija donela zakon kojim se zabranjuje rad dece mlađe od devet godina u tekstilnoj industriji, a rad dece mlađe od 16 godina ograničava na 12 časova dnevno.

1850 - Umro Robert Pil, britanski premijer, osnivač Konzervativne partije. Kao ministar unutrašnjih poslova 1829. organizovao londonsku policiju, a po skraćenici njegovog imena policajci dobili nadimak Bobi.

1853 - Prelaskom ruske vojske preko reke Prut i napadom na turske trupe počeo Krimski rat.

1860 - Rusi osnovali grad Vladivostok na obali Amurskog zaliva, koji je kasnije postao najznačajnija sovjetska luka, pomorska i vazdušna baza, na sovjetskom Dalekom istoku.

1877 - Rođen nemački pisac Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946.

1881 - U Vašingtonu izvršen atentat na predsednika SAD Džejmsa Ejbrama Garfilda. Od posledica ranjavanja umro 19. septembra.

1900 - Grof Ferdinand fon Cepelin izvršio prvi let vazdušnim brodom nad Bodenskim jezerom u južnoj Nemačkoj. Kasnije konstruisao nekoliko takvih vazduhoplova koji su po njemu dobili naziv.

1915 - U emigraciji u Parizu umro meksički general i predsednik Porfirio Dijas.

1925 - Rođen kongoanski političar Patris Lumumba, osnivač Kongoanskog nacionalnog pokreta i prvi premijer nezavisnog Konga 1960. Smenjen u septembru iste godine, a u januaru 1961. ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima. Postao simbol borbe protiv kolonijalizma afričkih naroda.

1940 - Pogođen torpedom s nemačke podmornice, potonuo brod "Arandora star" koji je prevozio nemačke i italijanske zarobljenike u Kanadu. Nastradalo više od 750 zarobljenika i članova posade.

1949 - Umro bugarski revolucionar i državnik Georgi Mihajlovič Dimitrov, jedan od osnivača Komunističke partije Bugarske, prvi predsednik bugarske vlade posle Drugog svetskog rata, generalni sekretar Kominterne od 1935. do 1943. 1933. uhapšen u Berlinu zbog navodnog učešća u paljenju Rajhstaga i na čuvenom "Lajpciškom procesu" razotkrio da je podmetanje požara bila jedna od nacističkih provokacija kojom je režim pravdao teror nad komunistima i socijalistima. Pod pritiskom svetske javnosti pušten iz zatvora krajem februara 1934.

1956 - Elvis Presley snimio "Hound Dog" i "Don’t Be Cruel."

- objavljen je prvi singl Buddya Hollya "Blue Days, Black Nights" b/w "Love Me".

1961- Američki pisac Ernest Hemingvej izvršio samoubistvo. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954.

 - The Drifters izdali singl "Sweets For My Sweet".

1964 - Predsednik SAD Lindon Džonson potpisao "Akt o građanskim pravima", kojim je zabranjena rasna diskriminacija.

1966 - Francuska izvršila prvu od šest proba atomske bombe na pacifičkom atolu.

1976 - Proglašeno ujedinjenje Severnog i Južnog Vijetnama u jednu državu s glavnim gradom Hanojem.

1984 - Epic Records je postavio rekord sa dva miliona kopija Jacksonovih "Victory" isporučenih u prodavnice. To je bio prvi put da je napravljena tako velika početna serija.

1989 - Umro ruski političar Andrej Andrejevič Gromiko, šef sovjetske diplomatije od 1957. do 1985, kada je postao predsednik Vrhovnog sovjeta SSSR. Na mestu ministra spoljnjih poslova zamenio ga Eduard Ševarnadze.

1990 - Ne prihvatajući ustavne promene u Srbiji, albanski delegati Skupštine Kosova usvojili Ustavnu deklaraciju i proglasili odvajanje Kosova od Srbije. Skupština Srbije 5. jula raspustila pokrajinsku Skupštinu, posle čega su usledili štrajkovi i protesti kosovskih Albanaca.

- Predstavnici Italijanske katoličke crkve saopštili su da će pokušati da zaustave Madonine koncerte u Rimu zbog njenog navodnog neprikladnog korišćenja raspeća i svetih simbola.

1991 - Axl Rose (Guns 'n' Roses) na koncertu pored St. Louisa je skočio sa pozornice i napao fana koji je snimao koncert. 60 ljudi je povređeno.

1992 - Umro Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih književnika u drugoj polovini XX veka. Kao član ilegalne organizacije Savezne demokratske omladine Jugoslavije, posle Drugog svetskog rata bio nekoliko godina u zatvoru. Jedan od osnivača Demokratske stranke 1989.

1997 - Umro američki filmski glumac Džejms Stjuart, dobitnik "Oskara" 1940. za film "Filadelfijska priča".

1999 - Umro Mario Puzo, autor bestselera "Kum" prema kom je Frensis Ford Kopola snimio istoimen film.

2000 - Kandidat Narodne partije akcije i Zelene stranke Visente Foks pobedio na predsedničkim izborima u Meksiku, čime je okončana vladavina Institucionalne revolucionarne partije, koja je bila na vlasti od 1929.

2001 - Prvo usađivanje mehaničkog srca izvršeno u SAD. Sedmočasovnu operaciju izveli hirurzi Univerziteta Luizvila Leman Grej i Robert Dauling.

2005 - MTV i VH1 emitovali su osam sati koncerata Live 8. Nastupi, sa umetnicima U2, Coldplay, Madonnom, Dave Matthews Bandom, Jay-Z i Destiny Child, održane su u osam gradova kako bi se podigla svest o siromaštvu u Africi. Originalni članovi Pink Floyda nastupali su na Live 8 koncertu u Londonu. To je bio prvi put da je grupa svirala zajedno posle više od 24 godine.

podeli

Slične vesti

Vremeplov