28. Mart 2020.

09:13 ČETVRTAK, 27. 06. 2019. - 09:13 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

30. JUN

podeli

1470. godine - Rođen Šarl VIII, kralj Francuske, koji je ženidbom sa Anom od Bretanje dobio u miraz Bretanju, poslednju neujedinjenu francusku oblast.

1520. godine - Tokom španskog osvajanja Meksika u Tenočtitlanu, gde je kasnije izgrađen Sijudad Meksiko, ubijen poslednji car Astečkog carstva Montesuma II Ksokojocin.

1722. godine - Rođen je kompozitor Jiri Antonin Benda.

1859. godine - Na konopcu razapetom iznad Nijagarinih vodopada Čarls Blondin pred 25.000 gledalaca prešao iz SAD u Kanadu.

1876. godine - Srbija i Crna Gora, u savezništvu s Rusijom, objavile rat Turskoj.

1892. godine - Rođen je kompozitor Laszlo Lajtha.

1893. godine - Rođen lider nemačkih komunista Valter Ulbriht. 1933. emigrirao u Moskvu, gde je ostao do završetaka Drugog svetskog rata, 1950. postao prvi sekretar Jedinstvene radničke partije Nemačke, a 1960. predsednik Državnog veća Demokratske Republike Nemačke.

1893. godine - Rođen britanski političar i društveni teoretičar Harold Leski. Kao uticajan član Laburističke stranke zalagao se za ekonomske i socijalne reforme, čime je doprineo pobedi laburista na izborima 1945.

1908. godine - U istočni Sibir pao meteor od čije eksplozije se osetilo podrhtavanje tla i u centralnoj Evropi.

1909. godine - Rođen je kompozitor Paul Constantinescu.

1913. godine - Naredbom bugarskog cara Ferdinanda izvršen prepad na srpsku i grčku vojsku u Makedoniji. Usledila bitka na Bregalnici kojom je počeo Drugi balkanski rat u koji je 10. jula ušla i Rumunija zaposevši severnu Bugarsku. Rat završen mirom u Bukureštu 10. avgusta iste godine.

1930. godine - Velika Britanija priznala nezavisnost Iraka, koji je na međunarodnoj konferenciji u San Remu 1920. proglašen za britansko mandatno područje.

1934. godine - Uz podršku vojnih krugova Hitler, pod optužbom da su pripremali zaveru, likvidirao stotine svojih bliskih saradnika, među kojima i Ernsta Rema i Gregora Štrasera.

1936. godine - Etiopski car Haile Selasije I uputio, u sedištu Lige naroda, apel za pomoć povodom invazije Italije na Etiopiju. Liga naroda odredila sankcije protiv Italije, ali one nisu poštovane.

1938. godine - Umro srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata Milan Rakić. Bio član Srpske kraljevske akademije i predsednik srpskog PEN-kluba. Njegove pesme ubrajaju se u najbolja ostvarenja u srpskoj lirici XX veka.

1943. godine - Američke trupe iskrcale se u Drugom svetskom ratu na ostrvo Nju Džordžija. Tokom operacije oboren 121 japanski avion.

1948. godine - Jugoslovenska štampa objavila Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih i radničkih partija o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije i odgovor Centralnog komiteta KPJ kojim se odbacuju optužbe iznete u Rezoluciji. Usledila hapšenja i zatvaranja članova KPJ koji su se opredeli za stavove Informbiroa.

1950. godine - Predsednik SAD Hari Truman izdao naređenje američkim trupama stacioniranim u Japanu da pomognu Republici Koreji da odbije napad Severne Koreje.

1960. godine - Republika Kongo proglasila nezavisnost od Belgije. Za prvog predsednika izabran Džozef Kasavubu, a za premijera Patris Lumumba.

1963. godine - Kardinal Đovani Batista Montini ustoličen kao papa Pavle VI, čiji je pontifikat obeležen sprovođenjem ideje o pomirenju sa ostalim hrišćanskim crkvama.

1966. godine - Supremes snimili studijski snimak "You Keep Me Hangin' On".

1971. godine - Tri sovjetska astronauta poginula prilikom prizemljenja sovjetskog vasionskog broda "Sojuz II", koji je u orbiti oko Zemlje proveo rekordnih 570 časova i 22 minuta.

1974. godine - Tokom molitve u crkvi ubijena Alberta King, šest godina posle ubistva njenog sina Martina Lutera Kinga, lidera američkih crnaca u borbi za ravnopravnost i dobitnika Nobelove nagrade za mir 1964.

1974. godine - Čuveni ruski baletski igrač Mihail Barišnjikov napustio, tokom turneje u Kanadi, ansambl baleta "Boljšoj teatra" i ostao da živi na Zapadu.

1977. godine – KISS izdali album "Love Gun".

1986. godine - Madona je izdala album "True Blue".

- Steve Winwood izdao "Back in the High Life".

1989. godine - Sudanski general Omar Hasan al-Bašir oborio u državnom udaru vladu Sadeka al-Mahdija.

1995. godine - Vlada u Sarajevu prekinula sve kontakte sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Jasušijem Akašijem, optužujući ga za popustljiv stav prema bosanskim Srbima.

1996. godine - Pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice i predsednika Srbije Slobodana Miloševića, predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić preneo predsednička ovlašćenja na potpredsednicu RS Biljanu Plavšić.

- Neil Young putem interneta premijerno predstavio svoj album "Broken Arrow".

1997. godine - Kina zvanično preuzela kontrolu nad Hong Kongom posle 156 godina britanske kolonijalne uprave.

1998. godine - Lucinda Villiams objavila album "Car Wheels on a Gravel Road".

- NPG izdao album "New Power Soul".

1999. godine - Škotska posle skoro 300 godina ponovo dobila Parlament.

2001. godine - Grupa huligana i političkih ekstremista pretukla, na Trgu Republike u Beogradu, nekoliko homoseksualaca i time sprečila održavanje prve "Gej-parade" u Srbiji. - Jugoslovenska glumica Tijana Kondić na filmskom festivalu u Puli, u Hrvatskoj, dobila "Zlatnu arenu" za najbolju žensku ulogu za film "Nataša". To je bilo prvo učešće filma iz Jugoslavije na tom festivalu od raspada SFRJ.

- Belgijski premijer Gaj Verhofštad posetio Kongo, što je prva poseta nekog belgijskog zvaničnika toj afričkoj zemlji, posle "hladnog rata" i prekida odnosa koji su trajali 20 godina.

- Umro Čet Atkins, kantri-gitarista i predvodnik "Nešvilskog zvuka", akustične muzike s prizvukom popa.

podeli

Slične vesti

Vesti