18. Januar 2020.

10:28 SREDA, 26. 06. 2019. - 10:28 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

26. JUN

podeli

1541. godine - U borbi za vlast među španskim konkvistadorima, u Limi ubijen osvajač Perua i osnivač grada Lima Fransisko Pizaro.

1690. godine - U Beogradu, na Kalemegdanu, održan veliki srpski narodno-crkveni sabor na kom je odlučeno da bude prihvaćen poziv austrijskog cara Leopolda na zajedničku borbu protiv Turaka, ali sa teritorije Ugarske.

1747. godine - Rođen je kompozitor Leopold Jan Antonin Kozeluh.

1810. godine - Umro francuski pronalazač Žozef Mišel Mongolfje, koji je s bratom Žakom Etjenom 1783. konstruisao prvi vazdušni balon napunjen zagrejanim vazduhom.

1836. godine - Umro francuski oficir Klod Žozef Ruže de Lil koji je 1792. napisao reči i melodiju francuske himne "Marseljeza".

1843. godine - Hongkong proglašen britanskom kraljevskom kolonijom, s Henrijem Potindžerom kao prvim guvernerom.

1856. godine - Umro nemački filozof Maks Štirner, pobornik i teoretičar anarhizma. Njegovo glavno delo, "Jedini i njegova svojina", izazvalo oštre polemike i jedno vreme je bilo zabranjeno.

1858. godine - Potpisivanjem mirovnog ugovora u Tjencinu završen britansko-kineski rat. Kina se ugovorom obavezala da otvori nove luke za evropsku trgovinu i da legalizuje uvoz opijuma.

1869. godine - Rođen srpski geolog i paleontolog ruskog porekla Vladimir Dimitrijevič Laskarev, jedan od najboljih poznavalaca tercijara i kvartara. Bavio se istraživanjem neogena i kvartara i fosilne faune u Srbiji.

1876. godine - Sa Beogradske tvrđave skinuta turska zastava, koja se četiri veka vijorila nad gradom.

1877. godine - U oslobodilačkom ratu Srbije i Crne Gore protiv Turske Crnogorci kod Spuža potukli tursku vojsku koju je predvodio zapovednik Skadra Sulejman paša.

1881. godine - Srpski knez Milan Obrenović zaključio sa Austro-Ugarskom "Tajnu konvenciju" kojom se Srbija obavezala da će prestati sa agitacijom u Bosni i Hercegovini i da neće zaključiti nijedan međunarodni sporazum suprotan interesima Beča. Zauzvrat dobio podršku u proglašenju kraljevine i nezavisnost Srpske pravoslavne crkve od Carigradske patrijaršije.

1892. godine - Rođena američka književnica Perl Bak, koja je u svojim romanima opisala život u Kini gde je odrasla kao kćerka misionara. Nobelovu nagradu za književnost dobila 1938.

1898. godine - Rođen nemački konstruktor aviona i industrijalac Vilhelm Meseršmit, koji je 1941. napravio prvi avion na svetu brži od 1.000 kilometara na sat.

1905. godine - Umro srpski pisac Janko Veselinović, autor romana "Hajduk Stanko" s tematikom iz Prvog srpskog ustanka i pripovedaka i romana o seoskom životu.

1906. godine - U francuskom gradu Le Man održana prva automobilska trka Gran pri.

1917. godine - Na Solunskom polju streljani generalštabni pukovnik srpske vojske Dragutin Dimitrijević Apis i majori Ljubo Vulović i Rade Malobabić, koji su pred vojnim sudom osuđeni na smrtnu kaznu zbog navodnog atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.

1941. godine - Finska se pridružila Nemačkoj u Drugom svetskom ratu i objavila rat SSSR u kom je učestvovala tri godine.

1945. godine - U San Francisku predstavnici 50 zemalja, uključujući Jugoslaviju, potpisali Povelju o osnivanju Ujedinjenih nacija, koja je stupila na snagu 24. oktobra.

1960. godine - Bivša francuska kolonija Madagaskar stekla nezavisnost kao Malgaška Republika. Britanski protektorat Somalilend postao nezavisna država, a 1. jula se ujedinio sa Italijanskom Somalijom pod nazivom Somalija.

1964. godine – u SAD objavljen album Beatlesa "A Hard Day's Night"

1970. godine - Aleksandar Dubček, lider čehoslovačkog reformističkog pokreta, isključen iz Komunističke partije Čehoslovačke.

1977. godine - Afrička država Džibuti stekla nezavisnost posle 117 godina francuske vladavine.

-. Američki pevač Elvis Prisli održao svoj poslednji koncert u Indijanapolisu. Preminuo dva meseca kasnije.

1985. godine - Album "Big River" postao je prvi soundtrack album koji je snimljen u Nashville, TN.

1986. godine - James Hetfield (Metallica) je slomio ručni zglob dok je pokušavao da skejtuje niz brdo. Jedan show je otkazan, a ostatak datuma na turneji James je bio samo vokal, a John Marshall (kasnije sa Metal Church) je svirao gitaru.

1992. godine - Tokom rata u Bosni generalni sekretar UN Butros Butros Gali pozvao bosanske Srbe da u roku od 48 sati zaustave ofanzivu na Sarajevo, a bosanske muslimane da deblokiraju sarajevski aerodrom.

1998. godine - U 10 časova PDT, Marci Plaiground predstavio je video za "Saint Joe On The Schoolbus" na internetu.

2000. godine - Naučnici iz 18 zemalja dekodirali 85 odsto ljudskog genoma, čime je otvorena nova era u ljudskoj medicini. U naučnim krugovima u svetu ocenjeno da dešifrovanje ljudskog genoma predstavlja najveće otkriće u istoriji čovečanstva.

2001. godine - Predstavnici Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, Albanije Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Rumunije potpisali, u okviru Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, Memorandum o razumevanju o slobodnoj trgovini. BiH, SRJ i Hrvatska potpisale sporazum kojim se obavezuju da reše problem 1,2 miliona izbeglih i raseljenih lica tokom ratova u SFRJ, od 1991. do 1995.

podeli

Slične vesti

Vremeplov