08. Avgust 2020.

11:50 ČETVRTAK, 30. 05. 2019. - 11:50 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

3. JUN

podeli

1098. godine - Posle petomesečne opsade krstaši u Prvom krstaškom ratu zauzeli grad Antiohiju.

1657. godine - Umro engleski lekar Vilijam Harvi, koji je otkrio cirkulaciju krvi i funkciju srca kao pumpe.

1808. godine - Rođen američki državnik Džeferson Dejvis, predsednik Konfederacije Država Amerike za vreme američkog građanskog rata. Posle poraza Konfederacije uhapšen i proveo je dve godine u zatvoru.

1818. godine - Završen poslednji britanski rat protiv Marata, čime je Britanija stekla prevlast u Indiji.

1875. godine - Umro francuski kompozitor Žorž Bize, autor opere "Karmen", koja se smatra remek-delom francuske i svetske opere. Prvo izvođenje te opere izazvalo skandal, a potom postala jedno od najpopularnijih dela operske muzike.

1886. godine - Rođen srpski političar i publicista Kosta Novaković, jedan od lidera Srpske socijaldemokratske partije, kasnije član Komunističke partije Jugoslavije i njen predstavnik u balkanskom sekretarijatu Kominterne. Nestao u staljinističkim čistkama 1938, a odlukom sovjetskih državnih organa 1958. posmrtno rehabilitovan.

1889. godine - Kraljevina Srbija preuzela od francuskog koncesionara upravljanje svojom železnicom.

1896. godine - U Moskvi potpisan ugovor Rusije i Kine o nenapadanju u narednih 15 godina, a Kina odobrila Rusiji korišćenje železnice u severnoj Mandžuriji.

1899. godine - Umro Johan Štraus mlađi, austrijski dirigent i kompozitor opereta i valcera. Sa svojim orkestrom nastupao širom sveta, gostovao i u Beogradu.

1906. godine - Rođena francuska pevačica i igračica američkog porekla Žozefina Beker, zvezda pariskih kabarea "Foli Berže" i "Kazino de Pari" i borac protiv rasizma. U Drugom svetskom ratu priključila se francuskom pokretu otpora.

1924. godine - Umro austrijski pisac Franc Kafka. Njegova dela, među kojima su najpoznatiji roman "Proces" i pripovetka "Metamorfoza", imala presudan uticaj na književnost XX veka.

1926. godine - Rođen američki pisac Alen Ginzberg. Njegova zbirka poezije "Urlik i druge pesme" smatra se najzančajnijim delom bitničkog pokreta pedesetih godina XX veka.

1940. godine - Okončana evakuacija savezničkih snaga iz Francuske u Drugom svetskom ratu. Iz luke Denkerk brodovima evakuisano više od 337.000 britanskih, francuskih i belgijskih vojnika.

1952. godine - Frank Sinatra snimio "Birth of the Blues".

1959. godine - Singapur proglašen autonomnom državom u sastavu Komonvelta, u kojoj su Britanci zadržali resore odbrane i inostranih poslova.

1963. godine - Umro papa Jovan XXIII, poglavar rimokatoličke crkve od 1958, protagonist reforme katoličke crkve i njenog prilagođavanja savremenom svetu. 1962. szvao Drugi vatikanski koncil koji je po njegovoj smrti nastavio rad na crkvenim reformama.

1965. godine - Američki astronaut Edvard Vajt izašao iz svemirskog broda "Džemini 4" i tako postao prvi Amerikanac koji je "šetao" kosmosom, tri i po meseca posle ruskog kosmonauta Alekseja Leonova.

1968. godine - U Beogradu, a potom i u drugim univerzitetskim centrima u Jugoslaviji, počele studentske demonstracije, prve u komunističkoj Jugoslaviji. Protest protiv privilegija komunističkih funkcionera, nezaposlenosti i ugrožavanja osnovnih demokratskih prava prekinut posle sedam dana pošto se studentima preko TV Beograd obratio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, koji je podržao studente i obećao im brže rešavanje društvenih problema.

1972. godine - The Rolling Stones započeli svoju "Exile On Main Street" turneju u Severnoj Americi u Vankuveru sa Stevie Wonderom kao predgrupom.

1973. godine - Sovjetski supersonični avion "Tupoljev 144" srušio se u blizini Pariza tokom vazduhoplovne izložbe. Poginulo svih šest članova posade i sedam francuskih seljana.

1987. godine - BBC zabranio emitovanje pesme Georgea Michaela "I Want Your Sex".

1989. godine - Umro iranski verski vođa, ajatolah Ruholah Homeini, koji se 1979, posle zbacivanja šaha Mohameda Reze Pahlavija, vratio iz izbeglištva u Iran koji je bio zahvaćen islamskom revolucijom. Pod njegovom vlašću prozapadni Iran pretvoren u militantnu versku republiku.

1989. godine - U eksploziji gasovoda na Tranšibirskoj železnici dignuta u vazduh dva putnička voza. Poginulo 575 ljudi, a oko 600 povređeno.

1991. godine - Villie Nelson počeo je prodavati album "Who By My Memories - IRS Tapes" putem telefonskih narudžbi. Kasnije je objavljen u prodavnicama. Album je sačinjen od pesama koje je preuzela američka vlada i koji bi otišao na isplatu njegovog poreza u iznosu od 16 miliona dolara.

1995. godine - Ministri odbrane NATO i Evropske unije doneli odluku o stvaranju Snaga za brzo reagovanje u Bosni, koje će štiti mirovne trupe UN od napada bosanskih Srba.

1999. godine - Predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio mirovni plan SAD, EU i Rusije, koji su u Beograd doneli finski i ruski posrednici Marti Ahtisari i Viktor Černomirdin. Plan, koji je podrazumevao dolazak međunarodnih snaga na Kosovo, bio uslov za prestanak vazdušnih napada NATO na Jugoslaviju.

 - Sazvano zasedanje novog parlamenta Nigerije, čime je posle više od 15 godina okončana vladavina vojnim dekretima u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji.

2001. godine - U 86. godini umro holivudski glumac Entoni Kvin, koji se proslavio ulogom Grka Zorbe u istoimenom filmu.

2013. godine - Singl "Royals" The Lorde objavljen je u SAD-u.

2014. godine - Prva tri albuma Led Zeppelina objavljena su u remastered i proširenim box setovima.

podeli

Slične vesti

Emisije

Pogledaj sve