03. Jul 2020.

11:32 SREDA, 15. 05. 2019. - 11:32 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

17.MAJ

podeli

1102. godine - Prvi ugarski kralj iz dinastije Arpadovića krunisan u Biogradu za kralja Hrvatske i Dalmacije.

1395. godine - Poginuo Kraljević Marko, najstariji sin i naslednik kralja Vukašina, najpopularnija ličnost srpskih narodnih pesama. Prema nepouzdanim podacima, poginuo kao turski vazal u borbi protiv vlaškog vojvode Mirče na Rovinama. U narodnim pesmama idealizovan kao uzor junaštva i zaštitnik sirotinje od zuluma i nasilja.

1510. godine - Umro italijanski slikar Sandro Botičeli. Njegova dela "Proleće" i "Rođenje Venere" smatraju se ovaploćenjem renesansnog duha. Po narudžbi Lorenca Medičija prvi među italijanskim slikarima uradio ilustracije za Danteovu "Božanstvenu komediju".

1749. godine - Rođen engleski lekar Edvard Džener, izumeo vakcinu protiv velikih boginja.

1814. godine - Norveška proglasila nezavisnost od Švedske i usvojla nov Ustav.

1838. godine - Umro francuski sveštenik i političar Moris de Taljeran Perigor, jedan od najveštijih diplomata u istoriji. Zahvaljujući njegovoj veštini Francuska, mada poražena strana, na Bečkom kongresu uspela da zadrži granice iz 1792.

1861. godine - Tomas Kuk organizovao prvi turistički paket-aranžman u svetu, šestodnevno putovanje iz Londona u Pariz.

1866. godine - Rođen je kompozitor Erik Alfred-Leslie Satie.

1866. godine - Rođen francuski kompozitor i pijanist Erik Sati, autor "Gimnopedija". Poznat postao skandalom koji je izazvao izvođenjem baleta "Parada" na tekst Koktoa i sa scenografijom Pikasa, a koji je prikazan 1916. kao kubistički manifest.

1900. godine - Rođen iranski verski vođa ajatolah Ruholah Homeini. U Iran se vratio iz izbeglištva 1979. pošto je u islamskoj revoluciji zbačen šah Reza Pahlavi. Uspostavio teokratsku diktaturu i vladao Iranom do smrti, 1989.

1903. godine - U Španiji nacionalizovana imovina crkve i ukinute crkvene škole.

1906. godine - Rođena hrvatska pevačica Zinka Kunc, prvakinja Zagrebačke opere i solistkinja opere “Metropoliten”.

1917. godine - U Nici umro srpski vojvoda Radomir Putnik, proslavljen vojskovođa u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Rukovodio povlačenjem srpske vojske 1915. i uspeo da osujeti namere nemačke Vrhovne komande da je opkoli i uništi.

1923. godine - Rođen je kompozitor Peter Mennin.

1939. godine - Švedska, Norveška i Finska odbile Hitlerov predlog da potpišu pakt o nenapadanju. Pakt potpisale Danska, Estonija i Litvanija.

1940. godine - Trupe nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu ušle u Brisel.

1946. godine - Premijer Rumunije u vreme Drugog svetskog rata Mitri Antonesku osuđen na smrt i streljan zbog saradnje s nemačkim nacistima.

1949. godine - Velika Britanija priznala nezavisnost Republike Irske i potvrdila pripadnost Severne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu.

1954. godine - Vrhovni sud SAD osporio propis iz 1896. da obrazovanje treba da bude odvojeno, ali jednako, čime je formalno odbačena rasna segregacija u državnom školskom sistemu.

1963. godine - Jan & Dean je objavili "Surf City".

1965. godine - Prvi put prenet TV-program u boji iz Velike Britanije u SAD. To je bio prenos emisije američke TV-mreže NBC "Novi pogled na staru Englesku" preko američkog komercijalnog telekomunikacionog satelita "Erli bird".

1969. godine – U SAD The Who izdali album "Tommy"

1973. godine - Specijalni komitet Senata SAD počeo istragu o aferi “Votergejt” u kojoj su pristalice Republikanske stranke optužene da su pred predsedničke izbore 1972. radi špijunaže provalile u sedište Demokratske stranke. Administracija tadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona optužena da ometa istragu, pa je pokrenut postupak za opoziv predsednika. Nikson u avgustu 1974. dao ostavku, a predsednički položaj preuzeo dotadašnji potpredsednik Džerald Ford.

1974. godine - U tri eksplozije automobila-bombi u centru Dablina 32 osobe poginule, a više stotina povređeno.

1980. godine - Peter Criss je napustio KISS kako bi nastavio solo karijeru.

1987. godine - Irački ratni avion "F-I miraž" ispalio dve rakete "egzoset" na američki vojni brod "Stark" koji je patrolirao Zalivom. Poginulo 37, povređena 62 mornara.

1997. godine - Loran Kabila sa svojim trupama ušao u Kinšasu, preuzeo vlast u Zairu i promenio naziv države u Demokratska Republika Kongo. Kabila ubijen u pokušaju državnog udara u januaru 2001, a vlast preuzeo njegov sin Žozef.

1998. godine - Pripadnici separatističkog pokreta "Tamilskih tigrova" ubili Sarodžinija Jogesvarana, gradonačelnika Džafne, grada na severu Šri Lanke.

1999. godine - Izbore u Izraelu dobio vođa Laburističke partije Ehud Barak, čime je okončana trogodišnja vladavina premijera Benjamina Netanjahua, lidera desničarskog Likuda.

2000. godine - Vlada Srbije preuzela beogradski radio i televiziju Studio B upadom policije u redakcije, čime je onemogućen i rad Radija B92. Vlasti u narednim mesecima na različite načine onemogućavale rad nezavisnih elektronskih medija u Srbiji i istovremeno otvarale nove pod državnom kontrolom i kontrolom vladajućih partija.

2000. godine - U Indoneziji održano prvo suđenje za kršenje ljudskih prava. U tom procesu 24 vojnika i civila optuženo za ubistvo desetina seljaka u masakru u provinciji Aseh 1999.

2001. godine - Svih 30 putnika, uključujući iranskog ministra saobraćaja Rahmana Dadmana i zamenike ministara iz njegove delegacije, poginulo kada se na severu Irana srušio ruski avion “jak-40”.

2012. godine - Lisa Marie Presley izvela je svoju pesmu "You Ain't Seen Nothing Yet" American Idolu.

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve