26. Septembar 2020.

13:53 PETAK, 10. 05. 2019. - 13:53 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

12.MAJ

podeli

1607. godine - Engleski avanturista Džejms Smit osnovao je prvo englesko naselje na tlu Severne Amerike, koje je kasnije po njemu dobilo ime Džejmstaun.

1739. godine - Rođen je kompozitor Jan Krtitel Vanhal.

1820. godine - Rođena je engleska bolničarka Florens Najtingejl, koja je otvorila prvu školu za bolničarke. U Krimskom ratu (1853-56) organizovala je prvu ekipu za negu ranjenika.

1842. godine - Rođen je francuski kompozitor Žil Masne. Komponovao je preko 20 opera, ulavnom lirske tematike, kao i balete, oratorijume, orkestarsku muziku, kantate, solo pesme ("Manon", "Verter", "Don Kihot", "Tais").

1845. godine - Rođen je kompozitor Gabriel-Urbain Faure.

1871. godine - Umro je francuski kompozitor Danijel Fransoa Espri Ober, autor opera u kojima se smenjuju govorne i pevačke deonice ("Fra Diavolo", "Crni Domino").

1884. godine - Umro je češki kompozitor Bedžih Smetana, osnivač češke opere i moderne muzike ("Prodana nevesta").

1888. godine - Britanija je uspostavila protektorat nad Severnim Borneom i Brunejom.

1903. godine - Rođen je kompozitor Sir Lennox Berkeley.

1904. godine - Rođen je čileanski pesnik Pablo Neruda. Bio je učesnik Španskog gradjanskog rata, nakon kojeg se posvetio idealima socijalne pravde. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1971. ("Suton", "Dvadeset ljubavnih i jedna očajna pesma", "Španija u srcu".

1918. godine - Rođen je američki inženjer Džulijus Rozenberg, koji je sa suprugom Etel, 1953. kao prvi civil u SAD, osuđen na smrt i pogubljen zbog špijunaže, uprkos kampanji širom sveta da im bude pošteđen život.

1925. godine - Vrhovni Sovjet SSSR-a usvojio je prvi sovjetski ustav.

1926. godine - Maršal Jozef Pilsudski izvršio je državni udar i uspostavio vojnu diktaturu u Poljskoj.

1937. godine - Engleski kralj Džordž VI krunisan je u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Ceremoniju je prenosila televizija BBC, prvi put uživo.

1943. godine - Predajom nemačkog generala fon Arnima u Tunisu završene su borbe u severnoj Africi u Drugom svetskom ratu.

1949. godine - Zvanično je okončana sovjetska desetomesečna blokada Berlina tokom koje je grad snabdevan iz Savezne Republike Nemačke vazdušnim mostom.

1957. godine - Umro je američki filmski glumac i jedan od najvećih režisera nemog filma Erih fon Štrohajm ("Pohlepa", "Svadbeni marš", "Kraljica Keli").

1960. godine - Frank Sinatra i Elvis Presley pojavili su se u istoj TV emisiji i izveli hit drugog. Elvis je pevao "Witchcraft" i Sinatra je pevao "Love Me Tender".

1963. godine - Bob Dilan napustio je probe za "Ed Sullivan Show" kada mu je cenzor CBS-a rekao da ne može da izvede "Talkin' John Birch Paranoid Blues".

1965. godine - Zapadna Nemačka je uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom, a arapske zemlje su prekinule odnose sa vladom u Bonu.

1967. godine - Jimi Hendrix Experience je objavio debi album "Are You Experienced".

1969. godine - Modni dizajner Jeannie "Genie the Tailor" Franklyn i bubnjar Martin Lamble (Fairport Convention) poginuli su u saobraćajnoj nesreći u Londonu.

1972. godine - Rolling Stonesi izdali album "Exile on Main St."

1977. godine – Pesma Eaglesa "Hotel California" dobila zlatni rekord.

1980. godine - Billy Joel izdao singl "It's Still Rock & Roll"

1988. godine - Svetska zdravstvena organizacija objavila je da u svetu ima više od 34.000 obolelih od side.

1992. godine - Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je na zasedanju u Banja Luci donela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske i osnivanju novinske agencije SRNA; nemoćni da spreče širenje sukoba u Bosni, posmatrači EZ napustili su Sarajevo.

1994. godine - Palestinska policija je stigla na Zapadnu obalu u okviru priprema da od Izraela preuzme grad Jerihon, sedište palestinske autonomije u toj oblasti.

1995. godine - Vlasnici "Rokfeler centra" u Njujorku, iza kojih je stajao japanski kapital, objavili su bankrot.

1997. godine - Predsednik Rusije Boris Jeljcin i čečenski vođa Aslan Mashadov potpisali su sporazum o obustavi neprijateljstava.

2001. godine - Umro je popularni pevač Peri Komo, čiji je opušteni vokalni stil šest decenija vladao scenom, sa baladama kao što su "Catch the star of the parachute" i "Imposible".

podeli

Slične vesti

Emisije

Pogledaj sve