11. Jul 2020.

09:45 PONEDELJAK, 6. 05. 2019. - 09:45 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

6.MAJ

podeli

Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja (23. aprila po starom kalendaru), čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa.

Proslavljaju ga i katolici i pravoslavci, svako po svom kalendaru, kao Dan Svetog Georgija. Kod Srba je on poprimio i neke druge osobine, mešajući se sa prethrišćanskim kultovima Balkana, pa se zato i praznik Svetog Georgija kod Srba ne slavi isto kao u drugim hrišćanskim zemljama.

Đurđevdan je praznik sa jako puno običaja vezanih za njega, i magijskih radnji za zaštitu, zdravlje i plodnost, koje se tog dana obavljaju. Običaji i verovanja srpskog naroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i pre nego što je primio hrišćanstvo.

Po broju svečara, Đurđevdan je na drugom mestu u Srbiji posle Nikoljdana. U vreme srpskog ropstva pod Turcima, Turci su bili odredili da im se godišnji porez plaća u dva dela: na Đurđevdan i na Mitrovdan. Nekada su ovog dana hajduci napuštali svoja mesta zimovanja, svoje jatake, i odlazili u šumu na zakazano mesto da ponovo otpočnu sa hajdukovanjem.

237. godine - U manastiru Mileševa sahranjene su mošti oca srpske državotvornosti Svetog Save, bezmalo godinu i po dana posle njegove smrti u bugarskoj prestonici Trnovo, gde je umro vraćajući se iz Jerusalima u Srbiju. Bugarski car Ivan Asen II jedva je pristao na zahtev Savinog sinovca, kralja Vladislava, da mošti prenese u otadžbinu - i Asen i Trnovljani smatrali su počivanje Savinog tela kod njih za veliku milost Božju.

1733. godine - Odigrao se prvi međunarodni boks meč. Bob Vitaker pobedio je Tita di Karnija.

1804. godine - U Ostružnici kod Beograda počela je ustanička skupština, radi uspostavljanja sudskih i upravnih vlasti na oslobođenoj teritoriji, koju je sazvao vođa Prvog srpskog ustanka - Karađorđe. Tokom skupštine okončane 15. maja propao je pokušaj nekih starešina da je usmere protiv Karađorđa i ponovo postave pitanje vođstva ustanka.

1804. godine - U Ostružnici kod Beograda održana prva Skupština predstavnika celog pobunjenog naroda u Beogradskom pašaluku - Skupština u Ostružnici.

1830. godine - Miloš Obrenović je od 70 naočitih srpskih momaka formirao Gvardiju. Gvardija je bila tada, kao i Garda danas (koja inače ovaj dan proslavlja kao svoj), najelitniji i najreprezentativniji deo vojske.

1835. godine - Izašlo je prvo izdanje New York Herald-a.

1840. godine - Puštene su u promet prve poštanske marke u Velikoj Britaniji od jednog i dva penija s likom kraljice Viktorije I.

1851. godine - Dr John Gorrie patentira mašinu za hlađenje, preteču današnjeg frižidera.

1858. godine - Rođen je kompozitor Georges-Adolphe Hue.

1890. godine - Mormonska crkva zabranjuje poligamiju.

1910. godine - Engleski kralj Džordž V stupa na presto.

1914. godine - Engleski Gornji dom odbija da prizna ženama pravo glasa.

1919. godine - U Afganistanu počinje treći rat između Engleza i Afganistanaca.

1941. godine - U Gracu u Drugom svetskom ratu nacističke nemačke vođe odlučile da etnički očiste delove Jugoslavije. Deportacijama su podvrgnuti Srbi iz ustaške NDH i Slovenci koji su iz Slovenije preseljavani u Srbiju radi oslobađanja prostora za naseljavanje Nemaca, a Jevreji i Romi su deportovani i ubijani u koncentracionim logorima.

1955. godine - Nemačka je ušla u NATO.

1977. godine - Dolly Parton je debitovala u New Yorku.

1981. godine - SAD su proterale sve libijske diplomate, tvrdeći da vlada Libije podržava međunarodni terorizam.

1993. godine - Skupština Republike Srpske na Palama odlučila je da se o Vens-Ovenovom mirovnom planu za Bosnu izjasni narod. Na referendumu 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 odsto birača.

1994. godine - Otvoren je tunel ispod Lamanša.

1996. godine - Metallica je počela dva dana snimanja za video "Until It Sleeps".

1999. godine - Ministri inostranih poslova sedam najrazvijenijih zemalja Zapada i Rusije ( Grupa 8 ) dogovorili su se na sastanku u Bonu o principima za okončanje rata na Kosovu.

Železnički most kod Vatina na pruzi Beograd - Bukurešt srušen je. Pogođena su skladišta Jugopetrola i Energogasa. Napadnut je niški aerodrom, gađane instalacije Jugopetrola kod Negotina.

2015. godine - U Nevadi (SAD) na Highwayu 15 počeo test s 2 kamiona Freighlighter Inspiration koji voze bez učešća vozača. Planirano je da kamioni, proizvedeni od nemačkog auto giganta Daimlera, samostalno prevale put od Las Vegasa do Los Angelesa. Freighlighter može samostalno kontrolisati brzinu, traku kao i odstojanje do drugih vozila. Vozači mogu za vreme vožnje telefonirati sa klijentima, kontrolisati tok vožnje ili jednostavno odmarati.

podeli

Slične vesti

Kultura

Emisije

Pogledaj sve