20. Avgust 2022.

11:53 SREDA, 3. 04. 2019. - 11:53 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

11.APRIL

podeli

1227. godine - Umro Džingis-kan, mongolski vojskovođa i osnivač mongolske države. Bio je osnivač i prvi veliki kanMongolskog carstva, koje je postalo najveće svetsko carstvo u istoriji nakon njegove smrti. Džingis je došao na vlast tako što je ujedinio mnoga nomadska plemena Severoistočne Azije. Nakon što je osnovao carstvo i proglasio se za "Džingis-kana", pokrenuo je invaziju Mongola i osvojili su većinu Evroazije.

Pre nego što je Džingis-kan umro, odredio je Ogataj-kana za njegovog naslednika. Kasnije su njegovi unuci podelili carstvo na kanate.Sahranjen je u neobeleženom grobu negde u Mongoliji.

Iako je poznat po brutalnosti svojih vojnih kampanja i takođe ga mnogi smatraju za genocidnog vladara, Džingis-kan je zaslužan za dovođenje Svilenog puta u jedno kohezivno političko okruženje. Ovo je dovelo do komunikacije i trgovine iz Severoistočne Azije u muslimansku Jugozapadnu Aziju i hrišćansku Evropu, čime su se proširili horizonti svih tri kulturnih područja.

1514. godine - Umro Donato Bramante, italijanski arhitekt. Poslednjih 15 godina života proveo radeći za pape Aleksandra VI i Julija II. Njegovo delo imalo presudan uticaj na arhitekturu visoke renesanse.

1682. godine - Rođen je kompozitor Jean-Joseph Mouret.

1689. godine - Krunisan engleski kraljevski par Vilijam III Oranski i Meri II. Za vreme njihove vladavine doneto nekoliko važnih odredaba i zakona, Deklaracija prava, Akt tolerancije.

1713. godine - Utrehtskim mirom okončan "rat za špansko nasleđe". Nizom ugovora, koje su 1713, 1714. i 1715. potpisale Engleska, Francuska, Holandija, Savoja, Portugal i Pruska preuređena mapa Evrope, a Španija prinuđena da za vladare prihvati francuske Burbone.

1755. godine - Rođen Džejms Parkinson, britanski lekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest.

1814. godine - Postignut sporazum u Fontenblou prema kom je Napoleon Bonaparta abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prestolu ga zamenio Luj XVIII.

1842. godine - Beogradski trgovci braća German završili gradnju prve srpske lađe "Knez Mihailo". Majstori iz Carigrada počeli gradnju 1840. u Brzoj Palanci na Dunavu.

1894. godine - Uganda postala britanski protektorat.

1899. godine - SAD od Španije preuzele Filipine.

1919. godine - Osnovana Međunarodna organizacija rada sa sedištem u Ženevi.

1945. godine - Američke trupe osvojile, u Drugom svetskom ratu, nemačke gradove Esen i Vajmar i oslobodile koncentracioni logor "Buhenvald".

1948. godine - Počela izgradnja novog beogradskog naselja na levoj obali Save, Novog Beograda.

1952. godine - Vojnim pučem vlast u Boliviji preuzeo Nacionalni revolucionarni pokret.

1956. godine – James Brown debituje na R&B top listama sa "Please, Please, Please"

1961. godine - U Jerusalimu počelo suđenje bivšem funkcioneru nacističke Nemačke Adolfu Ajhmanu za ratne zločine nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

1966. godine - Frank Sinatra snima "Strangers in the Night".

1973. godine - Nacistički lider Martin Borman zvanično proglašen mrtvim i skinut sa liste traženih ratnih zločinaca u Nemačkoj.

1977. godine - Umro francuski pisac Žak Prever.

1979. godine - U glavni grad Ugande Kampalu ušle trupe Tanzanije i snage opozicije u egzilu, okončavši osmogodišnju vladavinu diktatora Idija Amin Dade. Idi Amin pobegao u Libiju.

1983. godine - Objavljen je prvi album R.E.M. "Murmur".

1984. godine - Konstantin Černjenko izabran za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR.

1985. godine - Umro predsednik Albanije Enver Hodža. Kao neprikosnoven komunistički lider bio pristalica staljinističkog kursa.

1988. godine -  Cher je osvojila Oscara za najbolju glumicu za ulogu u "Moonstruck".

1991. godine - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija objavio formalan kraj Zalivskog rata uz obećanje Iraka da će platiti ratnu štetu i uništiti oružje za masovno uništavanje.

1994. godine - Nirvanin album "In Utero " je sertifikovan dvostrukom platinom.

1995. godine - Peter, Paul & Mary izdali su svoj 17. album "LifeLines".

1997. godine - U Beogradu ubijen zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije, general-pukovnik Radovan Stojčić Badža. Ubistvo nije rasvetljeno.

- Savage Garden je izdali svoj debitantski album.

1999. godine - Indija uspešno isprobala raketu dugog dometa tipa "Agni", sposobnu da nosi i nuklearne projektile.

1999. godine - U Beogradu ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin". Ubistvo nije razjašnjeno.

2000. godine - No Doubt je izdali album "Return of Saturn".

2001. godine -  Škotska kompanija ""PPL Terapeitiks Pielsi", koja je 1996. stvorila prvog kloniranog sisara, ovcu Doli, saopštila da je stvorila 5 kloniranih prasića. 

2002. godine -  U sedištu UN u Njujorku zvanično osnovan stalan Međunarodni sud za ratne zločine, pošto je više od 60 zemalja ratifikovalo Rimski sporazum iz 1998. kojim je taj sud uspostavljen.

2002. godine -  Bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković izvršio samoubistvo na ulazu u zgradu Skupštine Jugoslavije.

podeli

Slične vesti

Emisije

Pogledaj sve