20. Avgust 2022.

10:29 SREDA, 3. 04. 2019. - 10:29 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

8.APRIL

podeli

Danas je Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

217. godine - Rimski car Karakala ubijen u atentatu nedaleko od sirijskog grada Emese. Cara je ubio jedan od njegovih pretorijanaca iz ličnih razloga.

1533. godine - Rođen je kompozitor Claudio Merulo.

1692. godine - Rođen je kompozitor Giuseppe Tartini.

1843. godine - Rođen je kompozitor Asger Hamerik.

1861. godine - U Sremskim Karlovcima održan je Blagoveštenski sabor, poslednji političi skup Srba u Ugarskoj, na kojem je zatražena posebna teritorija za Srbe (Vojvodina sa Sremom, donjom Bačkom i Banatom), s vojvodom na čelu i sopstvenom administracijom. Saborom je predsedavao patrijarh Josif Rajačić. Austrijski car Franc Jozef I (Franc Josef) nije potvrdio zaključke tog skupa, niti ih je Ugarski sabor uzeo u razmatranje.

1893. godine - U Kanadi rođena glumica Meri Pikford, zvezda nemog filma. S Čarlijem Čaplinom, Daglasom Ferbanksom i Dejvidom Grifitom 1919. osnovala filmsku kompaniju "Junajted artist korporejšn".

1904. godine - U Londonu potpisan anglo-francuski sporazum Entente cordiale, kojim su Velika Britanija i Francuska rešile sporna pitanja u vezi sa interesnim zonama u zapadnoj Africi, Egiptu i Maroku.

1907. godine - Francuska i Velika Britanija potpisale konvenciju kojom je potvrđena nezavisnost Sijama, sadašnji Tajland.

1911. godine - Holandski fizičar Hajke Kamerlin One je otkrio superprovodnost.

1913. godine - U Pekingu je počeo da zaseda prvi kineski parlament.

1939. godine - Italijanske trupe koje su se prethodnog dana iskrcale na obale Albanije, zauzele su Tiranu. Albanski kralj Zogu pobegao je u Grčku.

1944. godine - Drugi svetski rat: Jedinice sovjetske Crvene armije izbile na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

1946. godine - U Ženevi je održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamenjena novom - Ujedinjenim nacijama.

1944. godine - Jedinice sovjetske Crvene armije u Drugom svetskom ratu izbile su na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

1964. godine - The Supremes snimili svoj prvi singl "Where Did Our Love Go".

1971. godine - U Londonu je održan Prvi svetski kongres Roma, na kojem je potvrđen taj naziv tog naroda. Odlukom UN je 8. april proglašen za Svetski dan Roma.

1975. godine - Aerosmith objavili "Toys in the Attic".

1977. godine - U U.K. objavljen debitantski album The Clash.

1993. godine - Makedonija je primljena u UN.

1994. godine - RIAA je objavila da je album "Dark Side of the Moon" iz 1973. godine Pink Floyda sa 13 milona prodatih primeraka postao četvrti najprodavaniji album u američkoj istoriji.

1996. godine - SR Jugoslavija i Makedonija potpisale su sporazum o normalizaciji odnosa.

1997. godine - KISS je izdali album "Greatest Kiss".

1999. godine - Bombardovana je Ćuprija.
- Prilikom raketiranja vrha Tornik na Zlatiboru pogođen sportsko-rekreativni centar.

2002. godine - Tužilaštvo u Prokuplju podiglo optužnice protiv Saše Cvjetana i Dejana Demirovića za ratni zločin nad albanskim civilima u Podujevu, na Kosovu, 1999. To je bilo drugo suđenje za ratne zločine pred sudovima u Jugoslaviji.

podeli

Slične vesti

Emisije

Pogledaj sve