20. Avgust 2022.

11:02 UTORAK, 2. 04. 2019. - 11:02 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

4.APRIL

podeli

1284. godine - Umro kralj Kastilje Alfons X Mudri, utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i zanatstva, pobornik verske tolerancije. Tokom vladavine Kastiljom i Leonom od 1252. do smrti, dvor u Toledu pretvorio u centar učenosti i utočište za mnoge Jevreje, Mavare i hrišćanske skolastičare. Izdao zakonik za celu zemlju, pokrenuo pisanje španske istorije i astronomskih dela i prevođenje Biblije na španski.

1581. godine - Engleska kraljica Elizabeta I proglasila za viteza Frensisa Drejka, gusara, potom admirala, prvog Engleza koji je oplovio svet.

1617. godine - Umro škotski matematičar Džon Neper, koji je sastavio logaritamske tablice i dao uputstvo o njihovom sastavljanju.

1765. godine - U Petrogradu umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pesnik i akademik, enciklopedista svetskog glasa. Bavio se i fizikom, hemijom, geografijom i astronomijom i znatno doprineo razvoju tih nauka. Autor prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta, koji i danas nosi njegovo ime.

1825. godine - U Novom Sadu rođen srpski naučnik i filolog Đura Daničić. Podržavao Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. Bio sekretar Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti u Zagrebu, gde je 1880. pokrenuo izradu "Rečnika hrvatskog ili srpskog jezika". Sa latinskog preveo Stari zavet.

1859. godine - Daniel Emmett je predstavio "I Wish I was in Dixie’s Land ". Dve godine kasnije u građanskom ratu postala je pesma Konfederacije.

1860. godine - U Beogradu rođen Vojislav Ilić, pesnik koji se smatra osnivačem moderne poezije u srpskoj književnosti i tvorcem verističkog izraza.

1905. godine - U zemljotresu u provinciji Lahore, tada delu Britanske Indije, poginulo 19.000 ljudi.

1912. godine - U Tibetu proglašena Kineska republika.

1914. godine - U Milfordu, američka država Pensilvanija, umro filozof, matematičar i naučnik Čarls Sanders Pirs, začetnik filozofije pragmatizma.

1939. godine - Na irački presto stupio Fejsal II posle smrti njegovog oca, kralja Gazija I.

- Glen Miller je snimio svoju temu "Moonlight Serenade".

1949. godine - Ministri spoljnih poslova SAD i 11 zapadnoevropskih država potpisali, u Vašingtonu, Severno-atlantski pakt, vojni ugovor kojim je stvorena snažna vojnopolitička formacija zapadnih saveznika.

1954. godine - Maestro Arturo Toscanini održao je svoj posljednji koncert s NBC Simfonijskim orkestrom u Carnegie Hallu u New Yorku, završivši 17-godišnju saradnju sa orkestrom.

1959. godine - Buddy Hollyev "It Doesn't Matter Anymore" bio je njegov prvi posthumni hit.

1960. godine - Francuska i Federacija Mali potpisali sporazum kojim je Federacija Mali stekla nezavisnost.

- Elvis Presley je snimio "Are You Lonesome Tonight".

1964. godine - Beatlesi su ušli u istoriju muzike držeći prvih pet mesta u singlovima sa: "Can't Buy Me Love," "Twist and Shout," "She Loves You," "I Want to Hold Your Hand" i "Please Please Me."

1968. godine - U Memfisu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, ubijen Martin Luter King, borac za građanska prava i mir. U borbi za ravnopravnost crnaca u SAD služio se Gandijevim metodama nenasilja i građanske neposlušnosti. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964.

- James Brown na nacionalnoj televiziji pozvao na smirenost nakon ubistva velečasnog Martina Lutera Kinga Jr.

1969. godine - U Hjustonu, američka država Teksas, izvršena prva operacija ugrađivanja veštačkog srca u ljudski organizam. Prvi pacijent sa ugrađenim veštačkim srcem živeo je 4 dana.

1970. godine - Janis Joplin održala je koncert sa ponovo okupljenim bendom Big Brother & the Holding Company u San Francisku, Kalifornija.

1975. godine - Prilikom pada američkog vojnog transportnog aviona posle poletanja iz Sajgona poginulo 155 vijetnamske dece, ratne siročadi.

1983. godine - Umrla američka pozorišna i filmska glumica Glorija Svanson, zvezda nemog i zvučnog filma.

1998. godine - U eksploziji metana u ukrajinskom rudniku uglja Skačinsko, u Donjeckoj oblasti, poginula 63 rudara.

1999. godine - U vazdušnim udarima NATO na rafineriju nafte u Pančevu poginula 3 radnika rafinerije. U bombardovanju toplane na Novom Beogradu poginuo čuvar toplane.

2000. godine – Pink izdala debitantski album "Can't Take Me Home".

2001. godine - Sudanski ministar odbrane i još 14 vojnih funkcionera poginuli su u avionskoj nesreći u kritičnom trenutku građanskog rata u zemlji.

2002. godine - Angolska vojska i UNITA potpisali primirje u Luandi, čime je okončan jedan od najdužih i najkrvavijih afričkih ratova. Oko milion ljudi poginulo u borbama Vladinih snaga i UNITA koje su počele 1975. nakon sticanja nezavisnosti od Portugalije.

2002. godine - U Beogradu u 82. godini preminuo arheolog Milutin Garašanin, član Srpske akademije nauka i počasni član mnogih evropskih akademija.

podeli

Slične vesti

Emisije

Pogledaj sve