31. Maj 2020.

10:48 PETAK, 8. 03. 2019. - 10:48 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

11.MART

podeli

1544. godine -Rođen italijanski pesnik Torkvato Taso, autor čuvenog epa "Oslobođeni Jerusalim", koji se smatra jednim od najreprezentativnijih dela italijanske književnosti. Bio je uzor romantičarima, a njegova poezija inspirisala je Getea i Bajrona. Neki njegovi soneti bili posvećeni Dubrovčanki Cvijeti Zuzorić.

1851. godine - U Veneciji prvi put izvedena Verdijeva opera "Rigoleto".

1885. godine - Rođen engleski vozač brzih automobila i čamaca Malkolm Kembel, koji je između 1924. i 1935. devet puta obarao svetski rekord u brzini vožnje automobilom, a između 1937. i 1939. triput u vožnji čamcem. 1935. postao prvi čovek koji je automobilom vozio brže od 483 kilometra na čas.

1913. godine - Velika Britanija i Nemačka postigle sporazum o granicama afričkih kolonija Nigerije i Kameruna.

1917. godine - Britanske trupe zauzele Bagdad u Prvom svetskom ratu.

1920. godine - Emir Fejsal proglašen za kralja nezavisne Sirije.

1938. godine - Artur Sajs Inkvart postao austrijski kancelar umesto Kurta fon Šušniga, a narednog dana Hitlerove trupe ušle u Austriju.

1941. godine - Kongres SAD izglasao, na predlog predsednika Ruzvelta, Zakon o zajmu i najmu, kojim je Velika Britanija dobila neophodnu vojnu pomoć u Drugom svetskom ratu. Za sprovođenje zakona predviđeno 7 milijardi dolara.

1942. godine - Vaughn Monroe i njegov orkestar snimili su "Sleepy Lagoon".


1955. godine - Umro engleski mikrobiolog Aleksander Fleming, koji je 1928. iz gljive penicilium notatum izolovao prvi antibiotik penicilin. Nobelovu nagradu za medicinu podelio 1945. s engleskim biohemičarem Čejnijem i australijskim lekarom Florijem, koji su njegov izum prvi put primenili.

1968. godine - Otis Redding posthumno je dobio “GOLD RECORD” za svoj singl, "(Sittin' on) The Dock of the Bay”

1973. godine - Hektor Kampora pobedio na prvim predsedničkim izborima u Argentini od 1965.

1974. godine - Umro srpski pravnik Milan Bartoš, jedan od najistaknutijih jugoslovenskih stručnjaka za međunarodno javno pravo, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, sekretar Srpske akademije nauka i umetnosti.

1975. godine - U Lisabonu ugušena pobuna padobranskih jedinica protiv levičarske vojne vlade, a bivši predsednik general Antonio Ribeiro de Spinola s grupom oficira pobegao u Španiju.

1981. godine - Pod parolom "Kosovo republika" u Prištini počele studentske demonstracije kosovskih Albanaca, koje su u narednim nedeljama zahvatile celo Kosovo. To je bilo prvi put da su kosovski Albanci masovno podržali ideju o nezavisnoj kosovskoj republici.

1985. godine - Mihail Sergejevič Gorbačov izabran za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Na toj funkciji nasledio preminulog Konstantina Černjenka.

1985. godine - Egipćani, braća Al Fajed, postali većinski vlasnici čuvene londonske robne kuće "Harods".

1990. godine - Parlament Litvanije proglasio nezavisnost zemlje od Sovjetskog Saveza. To je bila prva sovjetska republika koja se izdvojila iz SSSR.

1990. godine - Čileanski diktator general Augusto Pinoče posle više od 16 godina prepustio predsednički položaj Patrisiju Elvinu, ali je zadržao komandu nad oružanim snagama.

1997. godine - Paul McCartney postao vitez kraljice Elizabete II.

1998. godine - Pored snažnih protesta studenata, koji su tražili političke i privredne reforme, general Suharto počeo sedmi mandat predsednika Indonezije.

1999. godine - Pošto je jedan beogradski sud osudio 3 novinara lista "Dnevni telegraf" na po 5 meseci zatvora, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjumen rajts voč" ocenila da su napadi jugoslovenskih vlasti na slobodu medija poprimili alarmantne razmere.

2000. godine - U eksploziji metana u rudniku uglja "Barakovi" u Ukrajini poginuo 81 radnik ugljenokopa.

2000. godine - Akademik i advokat Rikardo Lagos ianugurisan za predsednika Čilea, kao drugi socijalista na čelu te države, posle Salvadora Aljendea, ubijenog u državnom udaru 1973.

- KISS počeli svoju "Oproštajnu turneju".

2002. godine - U napadu izraelskih tenkova na izbeglički logor u Gazi poginulo najmanje 17 Palestinaca.

2015. godine - Zakonodavstvo države Teksas imenovalo je Phil Collins počasnim građaninom Teksasa kao znak zahvalnosti što je poklonio svoju ekspanzivnu zbirku artefakata vezanih za Alamo i Teksas.

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve