25. Maj 2020.

12:48 SREDA, 27. 02. 2019. - 12:48 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

28. FEBRUAR

podeli

1525. godine - Španski osvajač Ernan Kortes pogubio je poslednjeg astečkog cara Kuautemoka.

1825. godine - Rusija i Velika Britanija potpisale su ugovor kojim je određena granica Aljaske i Kanade, teritorija koje su tada bile u posedu Rusa, odnosno Britanaca.

1832. godine - U Beogradu osnovana Narodna biblioteka Srbije kao deo Državne štamparije. Biblioteka potom bila pod Ministarstvom prosvete, a od 1871. samostalna ustanova. Odluku o osnivanju doneo knez Miloš Obrenović.

1862. godine - U Srbiji je zakonom uvedena advokatura. Ranije su stranke pred sudom zastupali pismeni ljudi, mahom činovnici, jer nije bilo advokata

1876. godine ​​- Rođen je kompozitor John Alden Carpenter.

1877. godine - Rođen je kompozitor Sergei Bortkiewicz.

1900. godine - Veliko vojvodstvo Baden donelo je uredbu kojom se, prvi put u Nemačkoj, ženama daje pravo studiranja na visokim školama. Do tada mogle su učestvovati samo kao gosti slušači.

1913. godine - Na južnom Atlantiku uhvaćen je 6,8 metara dugačak i 4 tone težak morski slon.

1916. godine - Završeno prebacivanje glavnine srpske vojske, od oko 140.000 vojnika, iz okupirane Srbije u Prvom svetskom ratu, na ostrvo Krf. Oporavljena, reorganizovana i naoružana srpska vojska se u leto iste godine vratila u borbu na Solunskom frontu. Tokom povlačenja preko Albanije od decembra 1915. više od 200.000 vojnika i civila umrlo od gladi, iscrpljenosti i zime. Od 23. januara do 23. marta 1916. u Krfskom zalivu je sahranjeno 4.847 srpskih vojnika i oficira.

1922. godine - Velika Britanija je formalno proglasila nezavisnost Egipta, ali je zadržala kontrolu nad Sueckim kanalom i poslovima odbrane zemlje.

1930. godine - Ted Lewis i njegov orkestar snimili su "On the Sunny Side of the Street".

1933. godine - Dan nakon što su nacisti zapalili u Berlinu zgradu Rajhstaga (parlament), optuživši za to komuniste, vođa nacista Adolf Hitler ubedio ostarelog predsednika Nemačke Paula fon Hindenburga da potpiše dekrete o suspendovanju ličnih sloboda, slobode govora, slobode štampe i prava na okupljanje.

1939. godine - Izašao prvi broj časopisa Politikin zabavnik.

1940. godine - Prvi put je jedna košarkaška utakmica prenošena na televiziji u SAD. Bio je to meč između koledž ekipa Pitsburga i Fordshama, završena rezultatom, 50:37.

1953. godine - U Ankari su Jugoslavija, Grčka i Turska potpisale sporazum o političkoj, privrednoj i vojnoj saradnji.

1959. godine - Časopis "Cash Book" počeo je da koristi „crveni metak“ na svojim pločama da bi ukazao na zapise koji imaju najveće pomeranje ka vrhu top lista.

1972. godine - Američki predsednik Nikson okončao je istorijsku (prvu zvaničnu američku) posetu Kini.

1970. godine - U Danskoj Led Zeppelin nastupili pod imenom NOBS nakon što je porodica Ferdinanda von Zeppelina pretila tužbom.

1974. godine - SAD i Egipat su posle sedam godina prekida obnovili diplomatske odnose.

1975. godine - U najtežoj podzemnoj železničkoj nesreći u Velikoj Britaniji poginula 42 putnika, kad je voz u punoj brzini udario u ogradu u stanici "Murgejt" londonskog metroa.

1986. godine - U centru Štokholma ubijen švedski premijer i lider Socijaldemokratske stranke Ulof Palme. Jedan od najpopularnijih evropskih političara u to vreme ubijen na ulici dok se sa suprugom vraćao kući iz bioskopa. Atentator nije otkriven.

1984. godine - Michael Jackson je osvojio osam Grammy nagrada.

1991. godine - Završen Zalivski rat, koji su 42 dana vodile SAD i saveznici protiv Iraka. Iračke snage prisiljene da napuste Kuvajt, okupiran 1. avgusta 1990.

1991. godine - Srpsko nacionalno veće i Izvršno veće SAO Krajine doneli odluku da se SAO Krajina razdružuje od Hrvatske i ostaje u Jugoslaviji.

1993. godine - Američki vojni transporteri izbacili iznad istočne Bosne prve tovare humanitarne pomoći u hrani i lekovima, čime je počela "Operacija padobran" u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini.

1994. godine - U zoni "zabranjenog leta" iznad Bosne i Hercegovine zapadno od Banjaluke 2 američka aviona "F-16" oborila 4 srpska aviona tipa "Galeb".

1996. godine - Originalni članovi grupe KISS pojavili su se na Grammy nagradama. Prvi put posle 17 godina bend se pojavio sa punom šminkom i kostimima.

1997. godine - U Americi na snagu stupio zakon o zabrani prodaje cigareta maloletnicima.

1998. godine - Posle ubistva 4 srpska policajca kod Glogovca i Srbice na području Drenice na Kosovu počeli sukobi srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca, pripadnika OVK.

2012. godine - Dvadeset zemalja, među kojima i Srbija, potpisalo je u Ženevi novi protokol o Konvenciji o pravima dece koji daje mogućnost deci da se obrate UN u slučaju nekog sudskog spora u njihovoj zemlji. Taj dokument jača protokole o zaštiti dece, o zabrani prodaje i prostituciji dece, dečje pornografije, kao i uključivanja dece u oružane konflikte.

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve