09. Decembar 2019.

15:41 PONEDELJAK, 25. 02. 2019. - 15:41 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

26.FEBRUAR

podeli

Tv Banat - screanshoot youtube
Danas je praznik Sv. Simeon Mirotočivi. Simeon Mirotočivi je zapravo monaško ime Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića. Stefan Nemanja rođen je 1118. godine u Ribnici. Vladao je Toplicom, Ibrom i Rasinom. Vlast je preuzeo 1166, kad je zbacio brata Tihomira, velikog župana, štićenika dvora u Carigradu. Ubrzo po preuzimanju vlasti, pokušao je da se otrgne vazalnog odnosa prema Romeji (Vizantija), protiv čije je vojske ratovao u savezu s Mletačkom republikom, ali je to uspeo tek posle smrti romejskog cara Manojla Komnina 1180. U savezu sa Ugarskom, napao je Romeju i Raškoj priključio Zetu, Trebinje, Zahumlje i Metohiju. Nemački car i jedan od vođa Trećeg krstaškog rata Fridrih I Barbarosa, koji je s vojskom na osnovu sporazuma s Nemanjom prošao kroz Rašku, 1189. nije prihvatio njegovu ponudu za savez protiv Romeje. Kad su krstaši prešli u Malu Aziju, Romeja je napala Rašku i preotela joj 1190. teritorije preko Morave, ali je Nemanja uspeo da očuva samostalnost države. U toku svoje 37-godišnje vladavne, Nemanja se surovo razračunavao sa bogumilima, činio je mnoga dobra dela, a podigao je manastire Đurđeve stupove, Studenicu, Bogorodičin manastir i Svetog Nikolu kod Kuršumlije. Godine 1196. on se zamonašio i dobio ime Simeon Monah. Neko vreme je proveo u Studenici, a zatim je otišao na Svetu goru u manastir Hilandar (koji je podigao sa svojim sinom Savom), gde je i umro, na današnji dan 1199. godine. Po svojoj želji, sahranjen je u Hilandaru. Godinu dana posle smrti, primetili su da iz Simeonove ruke izvire miro od kojeg je sva crkva mirisala. Zbog toga je Skup svetogorskih duhovnika kanonizovao Simeona za sveca, nazvavši ga Simeon novi Mirotočac, prvog u nizu svetaca iz loze Nemanjića.

1770. godine - Rođen je kompozitor Anton Reicha.

1777. godine - Rođen srpski vojvoda i diplomata prota Mateja Nenadović, koji je sa stricem Jakovom pokrenuo Prvi srpski ustanak u valjevskoj i šabačkoj nahiji. Pregovarao s Turcima i Rusijom i time uspostavio prve diplomatske kontakte ustanika sa stranim državama. Bio je predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta, prve Vlade Srbije. Njegovi "Memoari", pored književne vrednosti, predstavljaju dragocen istorijski dokument.

1815. godine - Francuski car Napoleon Prvi pobegao iz zatočeništva na ostrvu Elba na koje proteran posle abdikacije 1814. i uz pomoć grupe sledbenika se vratio na vlast u Francuskoj. Krenuvši s malom grupom sledbenika, ušao je u Pariz i vratio vlast, čime je počela njegova druga vladavina, poznata kao” Sto dana” a okončana je u junu 1815. vojnim porazom kod Vaterloa.

1848. godine - Proglašena je Druga Francuska Republika.

1885. godine - Predstavnici 15 zemalja na kongresu u Berlinu, koji je organizovao nemački kancelar Oto fon Bizmark, dogovorili se o podeli centralne i istočne Afrike.

1879. godine - Rođen je kompozitor Frank Bridge.

1901. godine - Vođe Bokserskog ustanka u Kini Či Hsui i Hsu Čeng Juu javno su pogubljeni odsecanjem glave.

1909. godine - Turska priznala austrougarsku aneksiju Bosne i Hercegovine.

1915. godine - Nemci u Prvom svetskom ratu, u borbi protiv Francuza kod Malankura, prvi put u istoriji ratovanja upotrebili bacače plamena.

1917. godine - U okupiranoj Srbiji u Prvom svetskom ratu počeo je Toplički ustanak protiv bugarskih i austrougarskih trupa, izazvan masovnim terorom, pljačkom i paljevinom sela i prisilnom regrutacijom. Okupatori su uzvratili surovim represalijama - pobijeno je oko 20.000 ljudi, a u Toplici je uništeno 55 sela.

1918. godine - Nemački avioni su u Prvom svetskom ratu bombardovali italijanski grad Veneciju.

1930. godine - Postavljeni su prvi crveno-zeleni semafori, na Menhetnu.

1935. godine - Adolf Hitler izdao je dekret kojim je osnovano Ratno vojno vazduhoplovstvo Nemačke ("Luftwaffe") na čije čelo je postavljen Herman Gering.

1935. godine - Robert Watson-Watt prvi je demonstrirao upotrebu radara.

1936. godine - Adolf Hitler je u Nemačkoj otvorio prvu fabriku za proizvodnju narodnog vozila “folksvagen”

1938. godine - Prvi put je postavljen radar na putnički brod.

1952. godine - Premijer Vinston Čerčil saopštio da je Velika Britanija proizvela atomsku bombu i da će je isprobati u Australiji.

1954. godine - Američki kongresmen uveo je zakon kojim se zabranjuje distribucija "opscenih, nepristojnih, lascivnih ili prljavih" snimaka.

1965. godine - Jimmi Page je izdao svoj prvi solo singl "She Just Satisfies"

1979. godine - Sex Pistols je izdao album "The Great Rock N' Roll Swindle".

1983. godine - Album Michaela Jacksona "Triler" dospeva na prvo mesto američke top-liste, i tu ostaje čitavih 37 nedelja.

1985. godine - Chuck Berry dobio Grammy za životno delo.

1986. godine - Sovjetski Savez u Zemljinu orbitu lansirao prvi blok svemirske stanice Mir, koja je posle 15 godina uništena sagorevanjem, a nesagoreli delovi pali u Tihi okean, 23.3.2001.

1987. godine - Objavljen je prvi kompakt disk "Bitlsa".

1993. godine - Izvršen je prvi terorističi napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku, eksplozijom bombe postavljene u garaži zgrade. Šest ljudi je poginulo i više od 1.000 je bilo povređeno, dok je šteta na zgradi procenjena na oko 500 miliona dolara. Posle obimne istrage koju je preduzeo FBI, uhapšeno je nekoliko radikalnih islamskih fundamentalista umešanih u ovaj napad, među kojima je bio i njihov vođa Ramzi Ahmed Jusuf. Svi su osuđeni na doživotnu robiju.

1995. godine - Jimmi Page i Robert Plant su započeli svjetsku turneju kako bi podržali svoj album "No Quarter”

2001. godine - Skupština Jugoslavije ukinula ukaz o oduzimanju državljanstva dinastiji Karađorđević koji je 1947. donela tadašnja komunistička vlada.

2002. godine - Skupština Srbije usvojila izmene Krivičnog zakona kojima je ukinuta smrtna kazna.

- Alanis Morissette je izdala treći album "Under Rug Swept".

2007. godine- Međunarodni sud pravde donio oslobađajuću presudu za SCG u slučaju: Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore.

2013. godine – PINK objavila singl "Just Give Me a Reason " sa Nate Ruessom.

2017. godine - U Nemačkoj je tokom 2016. godine prijavljeno 3.500 napada na izbeglice i azilante u kojima je povređeno 560 ljudi, od kojih 43 dece, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje.

podeli

Slične vesti

Vremeplov