16. Oktobar 2019.

12:34 SREDA, 9. 01. 2019. - 12:34 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

17. JANUAR

podeli

1601. godine- Španska prestonica premeštena iz Madrida u Valjadolid.

1712. godine - Rođen je kompozitor John Stanley.

1728. godine - Rođen je kompozitor Johann Gottfried Muthel.

1734. godine - Rođen je kompozitor Francois-Joseph Gossec.

1834. godine - Počele su da izlaze Novine srbske, prve novine u Kneževini Srbiji.

1850. godine - Rođen je kompozitor Aleksandar Sergejevič Tanejev.

1861. godine - Thomas Crapper patentirao je vodokotlić za toalet.

1863. godine - Rođen je Konstantin S. Stanislavski, ruski pozorišni reditelj i glumac, osnivač i direktor Moskovskog hudožestvenog teatra. U režiji i glumi razvio je pozorišni realizam do savršenstva. Njegova teorija, poznata u celom svetu kao "sistem Stanislavskog", ima i danas veliki broj privrženika među pozorišnim umetnicima, ali i protivnika. Osnovni princip teorije jeste da glumac ulogu uvek mora istinski da proživljava, a ne samo da predstavlja spoljne oblike jednom postignutog proživljavanja. Stanislavski je svakako najveće ime ruske pozorišne kulture, a njegova shvatanja imala su, više nego shvatanja svih drugih pozorišnih teoretičara, međunarodni odjek koji traje i danas.

1876. godine - Umro je srpski slikar Pavle Simić, koji je najviše radio ikonostase, uglavnom u Vojvodini. Zapažen je i po istorijskim kompozicijama "Ilija Birčanin predaje harač", "Hadži-Ruvim", "Hadži-Đera", "Nemanjina smrt", "San sv. Save" i portretima "St. Jovanović", "J. Probojčević", "Milica Stojadinović Srpkinja", "Žena s belim okovratnikom".

1893. godine - Amerikanci su svrgnuli havajsku monarhiju.

1917. godine - SAD su platile 25 miliona dolara Danskoj za Devičanska ostrva.

1928. godine - Patentirana je prva potpno automatska mašina za razvijanje fotografskog filma.

1929. godine - Prvi put se pojavio crtani lik Popaj.

1938. godine - Jugoslovenski premijer Milan Stojadinović sastao se u Berlinu s vođom nacističke Nemačke Adolfom Hitlerom, koji mu je obećao integritet države, suprotstavljanje austrijskoj restauraciji, savez protiv boljševizma i mađarskog revanšizma i da neće stvarati savez s Italijom opasan za Jugoslaviju. Zauzvrat je tražio saradnju sa Silama osovine.

1944. godine - godine - Počela Bitka za Monte Cassino, jedna od najvažnijih bitki na italijanskom frontu u Drugom svetskom ratu.

1945. godine - Sovjetske trupe i Poljske patriotske snage su u Drugom svetskom ratu oslobodile Varšavu, više od pet godina nakon pada glavnog grada Poljske u ruke nemačkih nacista.

1946. godine - U Londonu održana prva sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

1947. godine - Proglašen prvi Ustav Narodne Republike Srbije.

1964. godine - Umro je srpski slikar Đorđe Andrejević Kun, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Pre Drugog svetskog rata, najviše je slikao prizore socijalne stvarnosti i društvenog revolta, a kao učesnik građanskog rata u Španiji od 1936. do 1939. i Narodnooslobodilačke borbe od 1941, ratne prizore. Radio je velike kompozicije, portrete, mrtve prirode i figure, crteže, gravire, grafičke mape ("Krvavo zlato", "Za slobodu", "Partizani").

1966. godine - U sudaru američkog bombardera B52 i španskog aviona za snabdevanje gorivom iznad Španije poginulo 8 osoba, bombarder bio prinuđen da u Atlantski okean baci hidrogensku bombu, koja nije eksplodirala.

1969. godine - Objavljena je knjiga Charlie Watts (Rolling Stones), “Oda visokoj letećoj ptici”. Knjiga je bila počast Charliu Parkeru.

- "Lady Samantha" je objavljena u Engleskoj. To je bio jedan od prvih snimaka Reginald Kenneth Dwighta , poznatijeg kao Elton John.

1970. godine - Billy Stewart i trojica članova benda su poginuli kada je njihov automobil izgubio kontrolu i pao sa mosta preko rijeke Neuse u Severnoj Karolini.

1979. godine - Linda Ronstadt, Emmylou Harris i Dolly Parton objavili su da će snimiti album zajedno.

1991. godine - SAD i zapadni saveznici počeli, u Zalivskom ratu, operaciju Pustinjska oluja - masovnim vazdušnim udarima po vojnim i industrijskim ciljevima u Iraku i Kuvajtu, 19 časova posle isteka ultimatuma Ujedinjenih nacija Bagdadu.

1996. godine - Pink Floyd zvanično dobili mesto u Rock 'n' Roll Hall of Fame.

1997. godine  – Na MTV-u premijerno prikazan Metallica video "King Nothing".

2000. godine - U Centru bezbednosti u Cetinju registrovana je Crnogorska pravoslavna crkva.

2012. godine - Singl Kelly Clarkson "Stronger (What Doesn't Kill You) " objavljen u SAD-u.

2017. godine - SAD su uvele sankcije predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

podeli

Slične vesti

Kultura