16. Oktobar 2019.

11:27 SREDA, 9. 01. 2019. - 11:27 Autor: Aleksandar Jerković

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

16.JANUAR

podeli

1493. godine - Kristofor Kolumbo vratio se u Španiju sa svog prvog putovanja.

1547. godine - U Moskvi za prvog ruskog cara krunisan Ivan Grozni. Poznat po značajnim reformama u Rusiji, ali i okrutnosti prema bojarima koju je primenjivao u nastojanju da centralizuje vlast i zbog ubistva sina, zbog čega je dobio naziv Grozni.

1581. godine - Engleski parlament izglasao stroge mere protiv rimokatolika, učvršćujući prevlast nacionalne anglikanske crkve.

1778. godine - Francuska priznala nezavisnost SAD tokom Američkog rata za nezavisnost od britanske kolonijalne uprave. U februaru iste godine u Parizu potpisan sporazum o savezu u tom ratu, a na hiljade dobrovoljaca krenulo da pomogne Amerikancima, među kojima i Lafajet, Sen Simon i Košćuško.

1905. godine - Rođen je kompozitor Ernesto Halffter.

1908. godine - U Beogradu je otvoren hotel "Moskva", podignut na mestu gde je bila kafana "Velika Srbija". Zgradu su projektovali srpski arhitekta Jovan Ilkić i grupa arhitekata iz Sankt Petersburga.

1909. godine - Engleski polarni istraživač ser Ernest Šaklton otkrio je južni magnetski pol.

1919. godine - U SAD-u je stupila na snagu Prohibicija kojom je bila zabranjena proizvodnja, prodaja i transport opojnih pića.

1920. godine - U SAD stupila na snagu prohibicija, zakonska zabrana proizvodnje i prodaje alkohola.

1920. godine - U Parizu održan prvi sastanak Saveta Društva naroda, ali bez učešća SAD, čiji je predsednik Vudro Vilson odlučujuće doprineo stvaranju te međunarodne organizacije. Prethodno je američki senat odbio da ratifikuje Versajski mirovni ugovor sklopljen posle Prvog svetskog rata, čime je Vilson dezavuisan, a SAD su trajno ostale van Društva naroda.

1927. godine - Umro je srpski geograf Jovan Cvijić, osnivač antropogeografije i geomorfologije u Srbiji i Srpskog geografskog društva, profesor i rektor Univerziteta u Beogradu, predsednik Srpske kraljevske akademije, počasni doktor pariske Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu. Veoma su značajni njegovi radovi o morfologiji i hidrografiji Dinarskog krša i drugih kraških predela, tektonici i glacijaciji planina Balkanskog poluostrva, studije o Jadranskom primorju, balkanskim kotlinama i poljima, Šumadiji i Panonskom basenu i o migracijama jugoslovenskih naroda. Odigrao je izuzetnu ulogu kao savetnik srpske delegacije na mirovnim pregovorima u Parizu posle Prvog svetskog rata. Dela: "Osnove za geografiju i geologiju Makedonije i Stare Srbije" (tri toma), "Antropogeografski problemi Balkanskog poluostrva", "Balkansko poluostrvo i južnoslovenske zemlje", "Geomorfologija" (dva toma), "Etnogeografske karte jugoslovenskih zemalja", "Geografska karta Jugoslavije", "Govori i članci" (četiri toma).

1938. godine - Benny Goodman i njegov bend, plus kvartet, svirao je u Carnegie Hallu u New Yorku.

1945. godine - Pobedom savezničkih snaga pod komandom generala Bernarda Montgomerija i Omara Bredlija okončana nemačka ofanziva u Ardenima, u Belgiji. Ubijeno ili zarobljeno 220.000 nemačkih i 77.000 savezničkih vojnika.

1957. godine - Little Richard snimio "Lucille".

- U Liverpulu je otvoren Cavern Club. Rock klub je bio mesto gde su Beatlesi imali prvu svirku.

1965 . godine- Objavljen Prvi album Guess Who, "Shakin 'All Over".

1969. godine - Sovjetski kosmonauti u svemirskim brodovima Sojuz 4 Vladimir Šatalov i Sojuz 5 Boris Voljanov, Aleksej Jelisejev i Jevgenij Krunov prvi put u istoriji spojili dve letelice s ljudskom posadom u orbiti oko Zemlje.

1979. godine - Suočen sa pobunom u vojsci i nasilnim demonstracijama protiv svoje vlade, iranski šah Mohamed Reza pobegao je u Egipat. Dve nedelje kasnije, Ajtolah Homenini, duhovni vođa Islamske revolucije, vratio se posle 15 godina egzila i preuzeo je vlast.

1980. godine- Paul McCartney je zatvoren u Tokiju zbog posedovanja pola kilograma marihuane. On je proveo deset dana u zatvoru pre nego što su ga japanske vlasti izbacile iz zemlje. Ostatak njegove turneje je otkazan.

1991. godine - Otpočela je operacija "Pustinjska oluja". Ova vojna operacija u Zalivu vođena je pod komandom SAD-a protiv Iraka povodom agresije koju je u avgustu 1990. godine Irak izvršio na Kuvajt. Cela operacija vođena je bez iakvih ograničenja i poštovanja pravila ratnog prava. Koalicija na čelu sa SAD-om nastupila je sa silom nesrazmernom iračkoj, sa najmodernijim oružjem čija je upotreba izazvala teške ekološke posledice, brojne ljudske gubitke i materijanu štetu.

1996. godine - Jamajčanske vlasti su pucale na hidroavion Jimmy Buffetta, nakon što su ga zamenili sa avionom trgovca drogom. Pevač U2, Bono je bio s Buffettom, ali nijedan od njih nije povređen.

1998. godine - U eksploziji metana u rudniku "Soko" u Čitluku kraj Sokobanje poginulo je 29 rudara.

2000.godine - Za predsednika Čilea izabran Rikardo Lagos, prvi predsednik-socijalista posle svrgnutog Salvadora Aljendea, kog su 1973. ubili pučisti predvođeni generalom Augustom Pinočeom.

2001. godine - U pokušaju državnog udara u Demokratskoj Republici Kongo ubijen predsednik Loran Dezire Kabila, a dužnost predsednika preuzeo njegov sin Žozef. Kabila na vlast došao u maju 1997. posle pobune koju su podržale Uganda i Ruanda, protiv tadašnjeg diktatora Mobutua Sese Sekoa.

2001. godine -U Ljubljani umro Sergej Krajger, slovenački i jugoslovenski političar iz vremena komunizma. Bio je član Predsedništva SFRJ od 1970. i predsednik Predsedništva od maja 1981. do maja 1982.

2002. godine - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojio sankcije protiv terorističke mreže “Al-Kaida” i ostataka Talibana u Avganistanu i van te zemlje.

2016. godine - Iranu su ukinute sankcije, na osnovu sporazuma ove zemlje i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) od 14. jula 2015. godine kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

podeli

Slične vesti

Kultura