06. Decembar 2022.

15:05 PETAK, 14. 01. 2022. - 15:05 Autor: Marija Trišić Knežević

Novi Sad postao Evropska prestonica kulture

Novi Sad je od sinoć Evropska prestonica kulture 2022.

podeli

Scenskim spektaklom "Zeniteum :: 2022" na glavnom gradskom bulevaru, Novi Sad je ušao u godinu titule Evropska prestonica kulture. Predstava je simbolično počela u 20.22 sata, kod zgrade Banovine, nimalo slučajno jer ju je projektovao čuveni arhitekta Dragiša Brašovan. Upravo njenom izgradnjom je, u arhitektonskom smislu, počela modernizacija Novog Sada, a svojevremeno je uvrštena među najinovativnije i najznačajnije građevine 20. veka.

Infobiro.tv

Premijerka Ana Brnabić istakla je na otvaranju ceremonije da je ponosna što je Novi Sad poneo ovu prestižnu titulu:

"Ne postoji grad koji je više zaslužio i koji nosi veći potencijal od Novog Sada da visoko digne evropsku zastavicu omladine i kulture", rekla je Brnabić. Istakla je da je Novi Sad grad kreativnosti i kulture kao i centar izvrsnosti i inovacija. "Novi Sad je grad u kome danas cvetaju velike strane tehnološke kompanije, istraživački i razvoji centri ali i grad domaće pameti i obrazovanja naših ljudi koji su svetski lideri u inovativnosti", rekla je ona.

Infobiro.tv

Premijerka je naglasila i da je Novi Sad "jedna od najboljih evropskih prestonica" sa najvećim budžetom uloženim u kulturu, i primer koji treba slediti kada su u pitanju podrška i ulaganje u inovativnost, kreativnost i umetnost.

Prvi u nizu događaja obeležavanja ulaska Novog Sada u godinu Evropske prestonice kulture, je izložba “Vreme i vaseljena”, koju je otvorila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, istakavši da će posetioci imati jedinstvenu priliku da se kroz izložbu sretnu sa Milutinom Milankovićem i njegovim poimanjem vremena.

Infobiro.tv

Početak godine Evropske prestonice kulture u Novom Sadu ozvaničio je šef delegacije EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, uručivanjem plakete gradonačelniku Milošu Vučeviću.

Pogledjte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve