27. Maj 2020.

13:46 PONEDELJAK, 22. 07. 2019. - 13:46 Autor: Marija Trišić

BORBA PROTIV UZURPATORA

Jedan od zadataka koje je pred sebe postavila država, pa i svaka lokalna samouprava, je uvođenje reda u zakup državne zemlje. Najveći problem u ovoj oblasti, uzurpacija zemljišta, nije zaobišla ni Vršac, ali nisu izostale ni reakcije nadležnih:

podeli

Grad Vršac je i ove godine pokazao nultu toleranciju na uzurpaciju poljoprivrednog zemljišta, i pre nedelju dana skunuti su usevi ječma i pšenice sa 15 hektara uzurpiranih površina. Time je nastavljena oštra borba sa uzurpatorima, zahvaljujući kojoj je u toku prošle godine ova pojava suzbijena za oko 50%:

Tv Banat - Slobodan Jovanov, član gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede: “Imali smo slučaj da smo u 2016. i 2017. godini imali po 100 hektara uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, a prošle godine je to bilo već svedeno na 50 hektara. Ove godine je utvrđeno 25 hektara uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, i tu nije kraj, jer radna grupa zajedno sa poljočuvarskom službom svakodnevno obilazi teren, i pregleda svo neizdato državno zemljište”

Ovo je samo jedan od poslova koji za sada obavlja 14 poljočuvara, zbog čega se razmišlja o proširenju službe.

“Gledaćemo u narednom periodu to da pojačamo, a najveći problem je krađa useva sa privatnih parcela, gde moraju i poljoprivredni proizvođači da se uključe. U svakom slučaju, Grad je na raspolaganju za sva pitanja i savete, i poljoprivrednicima i pravnim licima”, dodaje Jovanov.

Na teritoriji Vršca ima oko 48 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta od čega je oko 16.000 u državnoj svojini, a ostatak u privatnom vlasništvu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve